*Nettavisen* Økonomi.

- Forkastelig av børsen

Foto: Scanpix

Tastefeilen som fredag kostet Net Fonds seks millioner kroner burde ført til at Oslo Børs kansellerte handelen. - Det er forkastelig at handelen ikke ble annullert, sier eieren av Stocknet, Erlend Bruvik.

03.11.03 15:21

Med børsens holdning mener han meglerhusene nå må vurdere å forsikre seg mot denne type hendelser.

- Oslo Børs burde rett og slett kansellert handelen og kalt det en tastefeil. Ingen ville grått om denne handelen ble annullert. Når meglere må gå tilbake til kunder med beskjed om at børsen har kansellert en handel, opplever man ikke store reaksjoner, folk har forståelse for slikt. Men når man lar det være opp til hvert enkelt meglerhus å vurdere dette, sitter i stedet meglerhusene og beskytter sine kunder som gjorde et kupp ved at en annen gjorde en kjedelig feil, sier Erlend Bruvik til TV 2 Nettavisen.

Rett før klokken 13 fredag skulle Net Fonds kjøpe et stort antall aksjer i oppdrettsselskapet Pan Fish. En lei tastefeil gjorde at meglerhuset støvsugde markedet for alle tilgjengelige aksjer i selskapet, og dermed endte opp med 660 millioner aksjer.

Tapte seks mill

Net Fonds solgte aksjene i hui og hast, men endte med et tap på drøye seks millioner kroner. Kjøperkursen lå før Net Fonds-kjøperen slo til på fem øre, mens salgssiden på seks øre var enorm.

- At 5 prosent av selskapet lå til salgs i markedet er veldig spesielt, sier Erlend Bruvik. Dessuten mener han at kursen på 6 øre var pussig.

"Free lunch"

- De fleste i markedet har fått med seg at alle Pan Fish-aksjonærer har anledning til å kjøpe aksjer i bøtter og spann til 5 øre per stykk fra bankene som har konvertert sine lån. Mange av de som kjøper til 6 øre er nok ikke klar over dette – det er jo mildest talt en «free lunch» for bankene når de kan selge sine risiko-lån til 20 prosent over sin konverteringskurs. Bankene har vært forberedt på å måtte ta tap, i stedet sitter de igjen med gevinst! Det er investorer som kjøper aksjer til kurser på over 5 øre som betaler for dette. Det er viden kjent i markedet at mange banker tidligere har ønsket å shorte Pan Fish-aksjer for å «selge» sine lån med gevinst før alle i markedet blir oppmerksomme på dette, sier Erlend Bruvik.

- Det er mulig at det er en god investering å kjøpe Pan Fish for 6 øre fredag, men dersom man mener det, er det urasjonelt ikke å tegne seg til aksjer for 5 øre i dag (eiere av en aksje kan kjøpe seks nye til 5 øre ). Dersom børsen da seriøst mener at 6 øre var en riktig pris, følger det at Net Fonds burde ha kjøpt for en kvart milliard fra Nordea – følgelig er tastefeilen ikke 40 millioner, men 300 millioner, hevder Erlend Bruvik.

Ingen slagen mann

Eier av Net Fonds, som brått satt med 662 millioner Pan Fish-aksjer i fanget, fikk nyheten på ferie i det skotske høylandet. Rolf Dammann mener det ikke var fair av Oslo Børs å nekte å omgjøre handlene, men han depper ikke.

- Vi er mye farligere nå enn vi var før fredag. Vi tåler en trøkk, og nå har vi bevist det sier han til HegnarOnline.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.