*Nettavisen* Økonomi.

- Fredag siste frist for verdensøkonomien

Politikerne i USA krangler om økonomitiltak så busta fyker. Blir de ikke enige trekkes proppen ut av finansmarkedet nok en gang.

23.09.08 11:03

Det er bred enighet blant amerikanske politikere om at redningspakken CNN verdsetter til 700 milliarder dollar er helt nødvendig for at ikke eget lands, og i verste fall verdens, finansmarkeder skal kollapse.

Nå krangler de samme politikerne så busta fyker om hvordan pengene skal brukes.

Kommer de ikke til enighet før fredag mener Det Hvite hus at pengeløftene og de gode intensjonene vil være lite verdt.

Da står verdensøkonomien foran stupet igjen.

Men til tross for at Washington Post sier Det Hvite Hus har skyndet på lovmakerne i Kongressen, svarer disse at det kan ta lenger tid enn denne tidsfristen for å bestemme hvilke tiltak som skal settes i verk.

Dumt trekk
- I følge min egen dømmekraft vil det være dumt å sløse bort en stor sum av skattebetalernes penger for å teste ut en idé som har blitt tenkt ut i hui og hast, og som faktisk kan føre til at staten faller tilbake på en utilstrekkelig strategi med ad hoc-redninger, sier senator Richard Shelby (republikaner) fra Alaska til samme avis.

Og det ser ikke bedre ut fra den demokratiske fløyen i Kongressen. De mener staten skal få eierskap i bedriftene som får nyte godt av skattebetalernes penger.

(Saken fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

De har stilt seg skeptiske til å utstede pengene slik at finansminister Henry Paulson kan kjøpe såkalte «råtne lånene» fra finansinstitusjoner.

- Vi har ikke mye tid på oss, men vi ønsker å handle forsvarlig, sier lederen for Bankkomiteen i Sentatet, Christopher Dodd, til CNN.

Mister ikke nattesøvnen
Professor Guttorm Schjelderup ved institutt for foretaksøkonomi ved Norges Handelshøyskole i Bergen mener tidsfristen til finansministeren i USA er en overdramatisering av situasjonen.

- Det foregår alltid en reprising av markedet, og usikkerhet er dårlig for markedet. Jo før de får på plass disse tiltakene, jo bedre er det. Men jeg er uansett ganske sikker på at dette vil ordne seg fordi det er for mye på spill, sier Schjelderup til Nettavisen.

(Saken fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Han ser ingen grunn til å miste nattesøvnen i Norge.

- De fundamentale nøkkeltallene for norsk økonomi er veldig gode selv om vi er over konjunkturtoppen. Dette er en dramatikk som skjer i USA, og her til lands har vi ingen tegn til en lignende finansiell krise, sier professoren.

NY TJENESTE:
Nettavisen kutter boliglånet ditt (gratis)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.