Gå til sidens hovedinnhold

- Fredsprisen handler ikke om lille Norge

Europabevegelsen mener Norges EU-debatt farger kritikerne.

Kritikken har haglet etter at EU ble tildelt årets Nobels fredspris.

Norges Fredsråd nekter å arrangere fakkeltog for EU under utdelingen 10. desember fordi de ikke anser EU som en verdig vinner.

Nei til EU arrangerer et fakkeltog 9. desember for å demonstrere mot årets fredsprisvinner.

Europabevegelsen har imidlertid tatt saken i egne hender, og arrangerer et fakkeltog 10. desember for å hedre EU.

- Vårt fakkeltog har med å vise respekt for vinneren - akkurat som alle andre fredsprisvinnere har fått oppleve og noe vi vet de alle har satt stor pris på, sier lederen i Europabevegelsen Paal Frisvold til Nettavisen NA24.

- Handler ikke om lille Norge
Frisvold mener at mange nordmenns skepsis til EU farger noen av de kritiske røstene som mener EU ikke fortjener årets fredspris.

- Dette handler ikke om lille Norge, men om hele det europeiske kontinentet. Veldig mange har uttrykt støtte for prisen og valgt å legge debatten om Norges forhold til EU til side. Andre har benyttet tradisjonelle motstandsargumenter for å hevde at prisen ikke er fortjent. Det er synd. Det er mange grunner til å klage på EU. Det gjør jeg også. Men her gjelder det å tenke historisk, sier Frisvold.

Han skjønner at mange reagerer på at EU får fredsprisen samtidig som finanskrisen herjer i Europa.

- Jeg er den første til å innrømme at EU-samarbeidet har store utfordringer for å bekjempe arbeidsløshet og sørge for fornyet økonomisk vekst i tiden fremover. Men løsningene ligger i å fortsette samarbeidet som har skapt fred og solidaritet i så mange år, sier Frisvold.

- Spiller en nøkkelrolle
Da Barack Obama vant fredsprisen i 2009 rett etter at han ble president i USA, mente kritikerne at Nobelkomiteen ikke la nok vekt på faktisk utført fredsarbeid.

- Det er ganske åpenbart at prisen flere ganger er gitt til personer eller organisasjoner som har vært i hardt vær og som trenger støtte, og jeg kan forstå at EU er en slik kandidat, har direktør ved Institutt for menneskerettigheter, Nils Butenschøn, tidligere uttalt til NTB.

Frisvold mener at EU fikk fredsprisen som følge av langsiktige fredsprosesser.

- Jeg syntes komiteen har gitt anerkjennelse til omfattende fredsprosesser som ofte er tidkrevende og skjøre, og som har behov for sterkt lederskap. Her spiller EU-samarbeidet en nøkkelrolle for at freden skal forsterkes og forlenges - i hele Europa. EUs integrasjonsprosess er også en modell for andre regionale samarbeide som den Afrikanske union og ASEAN-samarbeidet mellom de asiatiske landene. Nord-Amerikas Nafta og Sør-Amerikas Mercosur bygger alle på EUs trinnvise samarbeidsmodell, sier Frisvold.

Sammenlikner EU med Gandhi
Hovedårsaken til at EU ble vinner av årets fredspris var unionens bidrag til fred på Balkan, har Nobelkomiteens leder Thorbjørn Jagland tidligere fortalt.

Frisvold mener EU har blitt oversett av Nobelkomiteen inntil nå.

- EU og Gandhi er fredsaktører Nobelkomiteen har oversett. Det sier mange eksperter. Grunnen er at EU-samarbeidet har vært den sentrale drivkraften i å bygge fred i Europa siden begynnelsen av 1950-årene, etter gjentatt kriger og konflikter hvor bare den siste krigen kostet 50 millioner mennesker livet. Ved å inngå gjensidig forpliktende samarbeid har land med totalitære og ustabile regimer blitt forankret i et demokratisk samarbeide med felles forpliktelser og like muligheter for alle land. Når landene på Vest-Balkan også kommer med, vil krig bli utenkelig på et av Europas mest krigsrammede områder de siste tiårene, sier Frisvold.

- Drøy påstand
Flere av Alfred Nobels oldebarn reagerer kraftig på at EU vant årets fredspris. Professor Michael Nobel mener Nobelkomiteen de siste tiårene bevisst har sett bort fra sitt oppdrag og valgt prisvinnere ut fra sine egne preferanser.

- Hva synes du om påstandene om at årets fredsprisvinner er i strid med Nobels fredsvisjon?

- Den påstanden syntes jeg er drøy. I Nobels testament står det klart at fredsprosesser er verdige vinnere - og EU er nettopp en kontinuerlig prosess for å finne felles løsninger på felles problemstillinger - noe som svært ofte tar veldig lang tid. Men det er nettopp for å avstå fra å bruke vold. Konfliktene og problemstillingen i dag er ikke så forskjellige fra den gangen man tok til krig. FNs klimapanel og Al Gore fikk prisen i 2010. Personlig syntes jeg EUs innsats for miljø og klima fortjener prisen like mye som FN, argumenterer Frisvold.

MEST LEST PÅ NETTAVISEN NÅ:

Mener 2012 var et viktig år for EU
I Alfred Nobels testament presiseren han at fredsprisen skal gis til noen som har utført fredsarbeid det siste kalenderåret.

Frisvold mener imidlertid det ikke strider mot Nobels ønsker at EU får årets fredspris.

- Ser man på de andre prisene, i medisin, litteratur eller økonomi, så har de fleste utført arbeidet lenge før siste kalenderår. Siste kalenderår er vel det året EU har fattet mange veldig viktige beslutninger for at samarbeidet skal overleve og forsterkes. Bare se på den tyske forfatningsdomstolens avgjørelse om å la Tyskland bidra til å garantere for gresk gjeld. Eller beslutningen om å åpne for kroatisk medlemsskap, sier Frisvold.

Uenig med politisk motstand
Politikere fra både høyre- og venstresiden har uttalt seg svært kritisk til at EU vant årets fredspris.

Senterpartiet har varslet at de vil boikotte prisutdelingen. Dette til tross for at Nobelkomiteen er utvalgt av Stortinget.

- Dette framstår først og fremst som Jaglands personlige oppreisning over at flertallet sa nei til EU i 1994, har Rød-leder Bjørnar Moxnes tidligere uttalt.

- EU får fredsprisen? Vitner ikke om mye «fred» når man ser stemningen i sentrale EU-land som Hellas og Spania, skrev stortingsrepresentant Ulf Lerstein (Frp) på Twitter.

LES MER:

- Hva synes du om påstandene om at årets fredsprisvinner er et resultat av det politiske synet til Nobelkomiteens medlemmer?

- Jeg er ikke enig. Nobelkomiteen har helt klart tatt en modig avgjørelse ved å se den europeiske fredsprosessen i sin helhet, sier Frisvold.

Mener prisen overrasker
Frisvold mener imidlertid at EU kunne ha mottatt fredsprisen ved flere tidligere anledninger. Som i 1952, da Tyskland, Frankrike og Benelux-landene ble enige om å avgi suverenitet over kull- og stålproduksjon. Eller i 1985, da de tidligere totalitære landene som Hellas, Portugal og Spania ble medlemmer. Eller i 2004, da EU tok på seg det enorme ansvaret som de ifølge Frisvold fremdeles sliter med - nemlig å integrere ti tidligere kommunistland i Sentral- og Øst-Europa.

- Som prisen til President Obama og kineseren Liu Xiaobo, er dette en pris som overrasker, men historien vil vise at komiteen gjorde et godt og riktig valg, mener Frisvold.

Mener EU trenger støtte
Frisvold oppfordrer folk til å gå i fakkeltog for å støtte EUs fredsarbeid 10. desember.

- EUs viktigste bidrag har vært å skape fred i Europa. Nå som EU har blitt satt på prøve er det på tide å støtte opp om det som er viktig. Vis din solidaritet i fakkeltoget for fred. En for alle og alle for en, sier Frisvold.

Torsdag publiserer Nettavisen et intervju med Heming Olaussen, leder i Nei til EU, om hva han mener om årets fredsprisvinner.

Reklame

Black Week hos Ekstralys: Gjør kupp på billykter, arbeidslys og xenonsett