*Nettavisen* Økonomi.

- Fri flyt hindrer fattigdomsbekjempelse

Hvis flyten av varer, tjenester, kapital og arbeid skal være minst like fri som nå, kan verken Norges eller u-landenes fattigdomsproblemer løses, påstår professor i samfunnsøkonomi Fritz Holte.

19.10.04 07:52

Den pensjonerte professoren gir nå ut boka «Det alternative systemet» hvor han hevder at den norske regjeringens mål om fattigdomsbekjempelse både i Norge og i u-landene er uforenlig med den samme regjeringens mål om fri flyt av varer, tjenester, kapital og arbeid over grensene.

For hard konkurranse
- Denne påstanden begrunner jeg med at den fri flyten fører til en konkurranse som er så hard at mange ikke klarer å følge med i den, og derfor faller utenfor arbeidslivet, sier Holte.

Videre hevder han at dersom mange faller utenfor arbeidslivet må fattigdom bekjempes med at det offentlige sørger for akseptable inntekter for dem som ikke har arbeid.

Det har imidlertid ikke det offentlige råd til fordi den fri flyten skaper en konkurranse med utlandet som gjøre det viktig for Norge at våre skatter ikke blir betydelig høyere enn utenlandske, hevder Holte.

Dårlig for u-land
Han mener at fri flyt også hindrer industrilandene i å føre en u-landsvennlig politikk.

- Konkurransen skaper så store problemer for det enkelte industriland at det må konsentrere seg om å unngå å bli en taper i den, sier Holte.

Stortinget skal denne høsten debattere fattigdomsbekjempelse i u-land, og Holte ønsker i den anledning å reise en debatt rundt disse påstandene.

- Verken regjeringen, jeg eller noen andre vet om påstanden er riktig eller ikke. Men det vi vet, er at den er viktig hvis den er riktig, sier Holte. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.