- Gjem heller pengene i madrassen

Foto: (Knut Witberg)

Knut advarer mot elendige spareavtaler som tusenvis taper på.

24.01.11 21:32

Banksparing er ikke det det var. Vedvarende lave innskuddsrenter korrigert for skatt og inflasjon gir et dystert regnestykke for deg som vil spare i bank.

Dårlig tilbud
Pensjonist Knut Witberg hisser seg opp over at bankene aggressivt reklamerer for banksparing. På besøk i en av filialene til Postbanken tok han bildet av plakaten som illustrerer denne artikkelen.

- Jeg synes ikke noe om at banker reklamerer med en rente som i praksis gir deg null avkastning eller negativ avkastning for dem som betaler formueskatt. Den siste gruppen vil jo ha større utbytte av å bruke pengene på konsum i dag enn å sette dem i banken, sier Witberg til NA24.

På besøk i en av Postbankens filialer tok han bildet en plakat som reklamerer med en innskuddsrente på 3,5 prosent.

Men avkastningen er i praksis lik null. Det viser følgende regnestykke:

* Innskuddsrenten på 3,5 prosent justeres for skatt på renteinntekter på 28 prosent. 3,5 ganger 0,72 = 2,52 prosent. Deretter må vi trekke fra inflasjonen som vi setter til 2,5 prosent (Norges Banks inflasjonsmål). 2,52 minus 2,5 = 0,02.

Med andre ord: slår du til på Postbankens spareoppfordring kan du forvente en avkastning på 0,02 prosent av sparepengene. Har du såpass stor formue at du betaler formueskatt blir regnestykket riktig ille. Da må du trekke fra ytterligere 1,1 prosent. 0,02 minus 1,1 = -1,08. Du taper altså over ett prosentpoeng på å sette pengene i banken.

Madrassen er dårlig alternativ
Så tror du kanskje at det vil lønne seg å heller legge pengene under madrassen? Det er ikke særlig fornuftig.

- Inflasjonen gjør seg like gjeldende på penger under madrassen. Er inflasjonen 2,5 prosent blir negativ realrent på penger under madrassen tilsvarende minus 2,5 prosent. Har du formue snyter du i tillegg staten for formueskatt, noe som er ulovlig, påpeker privatøkonomiekspert Rune Pedersen i ABC Penger.

Han understreker at banksparing er den sikreste form for sparing.

- Skal du ha høyere avkastning må du øke risikoen. Forventet avkastning er mye høyere dersom du setter pengene i bolig eller i aksjer. Men som sagt - risikoen øker, sier Pedersen.

Sparing er veien til kapital
Informasjonssjef Thomas Midteide i DnB Nor understreker at Postbankens tilbud er et eksempel på at hvis du legger til side penger så vil du kunne opparbeide deg kapital.

- Dette er ikke reklame for et spareprodukt, men en oppfordring til sparing generelt. Avkastning og risiko må jo kunden vurdere selv, og gjerne i en samtale med oss i banken. De som er villige til å ta større risiko enn banksparing kan også øke avkastningen som kjent. I dette eksemplet er det lagt til grunn banksparing, som har svært lav risiko og dertil lav avkastning, sier Midteide.

Stigende renter
En gladnyhet for deg som vil spare er at "alle" forventer stigende renter i Norge de kommende årene. Det betyr dyrere lån for boliglånstakere, men bedre rente til deg med penger på bok.

I 2012 anslår SSB at gjennomsnittlig realrente basert på utlånsrentene til landets største banker havner på 2,2 prosent etter skatt og inflasjon. Det ebtyr at selv formuende kan forvente positiv avkastning på bankinnskudd.

I tabellen under har vi regnet ut realrenten i Postbankens sparetilbud samt de fem beste innskuddsproduktene ifølge finansportalen.no fredag 21. januar (BSU-produkter er holdt utenfor):

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Økonomi

Annonsebilag