*Nettavisen* Økonomi.

- Grådigheten kjenner ingen grenser

Foto: Larsen, Håkon Mosvold (SCANPIX)

- Det er fullstendig uetisk, men dessverre lovlig, sier lederen i Gjeldsoffer-Alliansen om John Fredriksens inkassokjøp.

12.04.12 08:27

På onsdag la John Fredriksen inn et pliktig bud på de resterende aksjene i det børsnoterte inkassoselskapet Aktiv Kapital.

Aktiv Kapital er et inkassoselskap, men er mest kjent for at det kjøper porteføljer med misligholdte lån fra andre långivere som Aktiv Kapital inndriver.

Les mer: Norges rikeste mann vil sko seg på fattige

Dermed satser Fredriksen penger på å tjene på dem som har betalingsproblemer. Det får lederen i Gjeldsoffer-Alliansen Bengt Scheldt til å reagere.

- Det er fullstendig uetisk, men dessverre lovlig, sier Scheldt til NA24.

Mener Fredriksen er grådig
John Fredriksen er Norges rikeste menn, og hans formue er vurdert til rundt 60 milliarder kroner. Nå vil han altså sikre seg 100 prosent av aksjene i Aktiv Kapital.

- Det var Øystein Stray Spetalen og Jon Nordbrekken som startet Aktiv Kapital, så kom Fredriksen etter hvert. Det er tydelig at grådigheten har ingen grenser, sier Bengt Scheldt.

FØLG NA24 PÅ FACEBOOK!

Aktiv Kapital operer i flere europeiske land. Lederen i Gjeldsoffer-Alliansen mener John Fredriksen utnytter de økonomiske problemene i Europa.

- Det er ingen tvil om at de gnir seg i hendene. Nå gjenstår det å se hvem som kjøper tilsvarende i Hellas og Portugal, selv om det kanskje er vanskeligere der. Den enes død, er den andres brød, er det vel et uttrykk som sier, uttaler Scheldt.

Vil ha forbud i Norge
John Fredriksen har jobbet siden han var 16 år, og er nå altså Norges rikeste mann. Han er inne i flere industrier, og Berndt Scheldt lurer på om Fredriksen ikke har andre steder å tjene penger.

- Han har bygd seg opp på brukbare premisser, som shipping og aksjer. Han har gjort det bra, og skal ha all ære for det. Men at han utvider til noe så uetisk og lar grådigheten ta overhånd, syns jeg er merkelig, sier Scheldt til NA24.

Klikk på bildet for å forstørre.

Generelt har lederen i Gjeldsoffer-Alliansen lite til overs for inkassobransjen.

- Bankene selger fordringer som de mener er usikre svært billig - til 1-2 prosent. Deretter bruker selskapene hardhendte metoder for å hente inn det resterende beløpet, sier Scheldt.

- Det er ikke meg imot at folk skal betale inn, men når pengene går til inkasso istedenfor husleie og strøm, så har det gått for langt, mener Scheldt.

Gjeldsoffer-Alliansen har tatt politiske skritt når det gjelder dette temaet.

- Vi har tatt opp saken og fått gehør i Stortinget. Vi vil ha forbud mot å selge fordringer i Norge, forteller Bengt Scheldt.

Rekordmange i trøbbel
Ved utgangen av 2011 var det om lag 3,4 millioner inkassosaker i arbeid, som representerte misligholdte forpliktelser på om lag 63 milliarder kroner, ifølge Finanstilsynet.

Hovedtrekk ved innrapporterte tall fra inkassoforetakene ved utgangen av andre halvår 2011:

  • Innkasserte midler ble på 21,3 milliarder i løpet av 2011. Dette er en moderat vekst på 2,7 prosent fra 2010.
  • Den totale verdien av misligholdte forpliktelser ved utløpet av 2011 var på om lag 63 milliarder kroner. Dette er tilnærmet samme beløp som ved utgangen av 2010.
  • Nye og avsluttede inkassosaker viser sterk vekst i 2011. Veksten i 2011 var på 444 000 i antall nye saker, mens den var på 680 000 i antall avsluttede saker.
  • Antall inkassosaker i arbeid økte moderat sammenlignet med tallene ved utgangen av 2010. Ved slutten av 2011 var det 3 405 000 inkassosaker i arbeid, som er 71 000 flere saker enn ved samme tid i 2010.

Ved utgangen av 2011 var det 101 inkassoforetak under tilsyn. Av disse hadde fem foretak bevilling til å drive oppkjøp av forfalte pengekrav for selv å inndrive disse.

Inkassoforetakene mottok 5 616 000 nye saker til behandling i løpet av 2011. Dette er en oppgang på 444 000 saker, eller 8,6 prosent sammenlignet med 2010. Det er ikke tidligere blitt innrapportert så mange nye inkassosaker i løpet av ett år som i 2011.

NA24 har prøvd å få tak i John Fredriksen uten å lykkes.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag