*Nettavisen* Økonomi.

- Gründere blir uglesett

Janteloven kveler norsk næringsliv. Uten en holdningsendring blir det lite nyskaping, frykter norske innovatører.

02.12.03 11:06

- Det er ikke stuerent å bli best i næringslivet i Norge, sier IT-gründer John M. Lervik. Han mener holdningen er et paradoks i en tid da industriarbeidsplassene forsvinner og statens pensjonsforpliktelser øker.

Lervik er konsernsjef i IT-selskapet Fast Search & Transfer, og har den siste tiden nytt stor suksess med søkemotorbedriften.

Norsk ukultur
Nylig avholdt NHO seminar om hvordan man kan få til mer innovasjon i Norge. Deltakerne ble i forkant spurt hva som var det største hinderet for nyskaping. Et stort flertall, 61 prosent, oppga svaralternativet ”manglende kommersielt instinkt og kultur for entreprenørskap”.

- Mange i politikk, media og samfunnet ellers ser det som lite stuerent å bli best i næringslivet. Mens vi er flinke til å hylle idrettsutøvere, blir mennesker som er villige til å ta sjanser på å starte bedrifter gjerne mistenkeliggjort, sier Lervik nyhetsbyrået Newswire.

Skuffende innovasjonsplan
For tre uker side kom Regjeringens innovasjonsplan, men norske gründere er ikke fornøyde. Shahzad Rana, grunnlegger av en rekke IT-foretak, kaller planen for et internt notat på avveie.

- Vi må tørre å snu noen steiner. For eksempel bør det skje en stor omstrukturering av virkemiddelapparatet. Masse penger går inn i forskningskartellene. Samtidig er det veldig vanskelig for bedriftene å få innsyn i disse, sier Rana

Shahzad Rana tror skoleverket er stedet å starte for å få til en holdningsendring. Han påpeker blant annet at norske oppslagsverk er fulle av negative fremstillinger av hva en gründer er for noe.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag