*Nettavisen* Økonomi.

- Har ikke pms-plager

- Å si at Røkke er offer for kvinnehevn, er det samme som å si at stygge hus skyldes impotente arkitekter, mener en av «pms-damene» i fylkesutvalget.

11.08.05 15:51

- Hva er feil med de kvinnelige politikerne? Har de entret politikken som kompensasjon for hjemmelig udugelighet på kjøkkenet eller soverommet, skriver rikmannsarkitekt Finn Sandmæl i sitt leserbrevet med tittelen «Byggesak – kvinnesak – Røkkesak».

Han mener at «inkompetente, premenstruelle kvinner» har skylden for at Kjell Inge Røkke fikk avslag på sitt gigantiske byggeprosjekt på Konglungen i Asker.

Hør intervju med arkitekten her.

- Latterlig
- Vi blåser i om byggherren heter Røkke, og forholder oss til regelverket, sier utvalgsmedlem Trine Hvoslef-Eide (V) til TV 2 Nettavisen.

Om edder og galle-dosen fra Sandmæl sier hun:

- Jeg kommenterer ikke slike latterlige utspill.

- Impotente arkitekter
Det gjør derimot Astrid S. Huitfeldt (Ap), som mener utspillet faller på sin egen urimelighet og at det er vanskelig å ta seriøst.

- Men jeg er sjokkert over den kvinneforakt som her utvises. Saken er jo skikkelig behandlet, sier hun og legger til:

- Det er som å si at stygge hus i Norge skyldes impotente arkitekter.

HVA SYNES DU? Diskuter i Veggavisen.

Ingen av utvalgsmedlemmene TV 2 Nettavisen har snakket med, kjenner til arkitekt Sandmæl.

Ikke bare damer
En liten titt på sammensetningen av utvalget som sa nei til Røkke, viser at det består av seks kvinner og syv menn. En av mennene som sa «nei» føler ikke at han er plaget av premenstruelle spenninger.

- Jeg må innrømme at jeg føler meg relativt stabil, humrer Kjell Berge (Ap) når TV 2 Nettavisen spør.

- Dette er primitivt og enkelt. Først tenkte jeg at Sandmæl måtte ha hatt en dårlig dag. Men siden han har tatt seg tid til å skrive et leserinnlegg, må han ha hatt flere usedvanlig dårlige dager, sier Berge, som påpeker at Sandmæl avslører liten innsikt i sakens gang.

Klikk på bildet for å forstørre.

Møteprotokollen fra utvalgets møte i Akershus fylkesutvalg 29. juli viser at Fremskrittspartiets forslag om å godkjenne Røkkes byggeplaner fikk støtte fra Høyre, men ble nedstemt med sju mot seks stemmer.

Flertallet, med fire kvinner og tre menn fra KrF, AP, SV og SP, fikk gjennomslag for å stoppe byggeplanene.

- Uavhengig av kjønn
- Avstemmingen viser jo et klart politisk skille i stemmegivningen, uavhengig av kjønn, sier Berge.

Dagfinn Sundsbø (Sp), en av de andre mennene i utvalget, sier han ser på leserbrevet fra arkitekt Sandmæl som underholdning.

- Det er jo rent tøv, sier Sundsbø - som innrømmer at han synes det er litt spesielt» å bli beskyldt for å være premenstruell.

Sundsbø mener at så lenge noen er villige til å trykke slike ytringer, får vi glede oss over dem.

- Belaster strandsonen
Asker kommune ga i juni klarsignal til at Røkke kunne bygge et 50 meter langt hus på Konglungen med biloppstillingsplass til 14 biler.

- Det er en stor utbygging i strandsonen og i et område som allerede er så sterkt preget av dispensasjoner at nå må det snart være slutt. Vi har ikke den strandsonen som lovens intensjoner tilsier lenger, sa fylkesutvalgsmedlem Sundsbø (Sp) til NRK dengang.

Etter påtrykk fra ble Senterpartiet ble derfor Røkke-søknaden oversendt fylkesutvalget for behandling i et ekstraordinært møte i begynnelsen av juli. Og her avgjorde altså flertallet, fire kvinner og tre menn, at Røkke ikke får bygge i strandsonen. Byggesaken er nå tilbake i bygningsrådet i Asker.

Referat fra Røkke-møte i fylkesutvalget

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag