*Nettavisen* Økonomi.

- Har tapt 540 kroner per nordmann

Foto: (Montasje:Scanpix/Facebook)

Kjent analytiker hudfletter tidligere næringsminister Dag Terje Andersen etter verditap på 2,7 milliarder kroner.

13.10.11 21:32

Gårsdagens børsmelding fra Aker Solutions sendte aksjekursen ned 9,3 prosent på Oslo børs.

Dette er dårlig nytt for den norske staten, som anført av daværende næringsminister Dag Terje Andersen, kjøpte Aker Solutions-aksjer for 4,5 milliarder kroner i 2007.

- Statens verditap er på 2,7 milliarder kroner, eller 60 prosent av investeringen, noe som tilsvarer cirka 540 kroner per nordmann, går det frem av en Facebook-melding fra aksjeanalytiker Kjell Erik Eilertsen.

Håner Ap-ministeren
Aksjeanalytikeren levner daværende næringsmininster, nåværende stortingspresident Dag Terje Andersen lite ære:

- Dag Terje Andersen og Arbeiderpartiet behøvde ingen rådgivning i forbindelse med handelen i 2007. Røkke var jo AP-medlem, en mann av hel ved og en pioner i henhold til Stoltenberg, til tross for korrupsjonsdommen, raljerer Eilertsen på sin Facebook-side.

Ingen russere ville gjort det
Slik Eilertsen (som i dag er ansatt i det store meglefirmaet Fearnley Fonds) ser det, begynte den famøse handelen med frykt i regjeringen for at Kjell Inge Røkke ville selge sine aksjer i Aker Solutions til russere.

Denne frykten gjorde at staten betalte 4.490 millioner 2011-kroner for 30 % av eierselskapet Aker Holding, og ga Kjell Inge Røkke full kontroll.

- Enkelte ting er helt sikkert: Ingen russere hadde kjøpt aksjer i konstruksjonen Aker Holding hvor Aker ASA fortsatt ville hatt kontrollen over Aker Solutions. Ingen russere ville ha gjort handelen med Aker ASA som fant sted våren 2009, som medførte at Dag Terje Andersens etterfølger, Sylvia Brustad, ble alles syndebukk og måtte gå, mener Eilertsen.

HER SER DU LITT AV FACEBOOK-MELDINGEN:

Klikk på bildet for å forstørre.

«Ikke nå igjen»
Eiliertsen er ikke den eneste kritikeren etter at Aker Solutions i går sende ut varsel om at de ville tape 400-500 millioner kroner i neste kvartal på grunn av problemer i Brasil.

Også analytiker Eirik Renold Mathisen i DnB NOR Markets er kritisk.

- Dette er et nytt tillegg til listen av resultatvarsler og operasjonelle tabber, og det forsterker vårt syn på at prosjektutføring er et stort problem i AKSO (Aker Solutions), skriver DnB NOR Markets i en vurdering under tittelen «Ikke nå igjen».

Lyspunktet er at Renold Mathisen nå mener at aksjekursen er så lav at det kan være tid for å kjøpe aksjer.

«Sov i timen»
Eilertsen var den skarpeste kritikeren da Aker Holding ble sittende med Svarte-Per etter at Aker/Røkke satt på begge sider av bordet og solgte eiendeler til seg selv (og dermed staten).

- Her kjøpte Aker Solutions en rekke selskaper og prosjekter med påfølgende prosjektfinansiering (gjeldsforpliktelser!) til en overvurdert pris mens kapitalmarkedene verden rundt behøvde kunstig åndedrett, skriver Eilertsen.

- Styret i Aker Holding sov i timen, bortsett fra representantene til Aker ASA. Resultatet er at mens Aker Solutions ville ha vært gjeldfritt ved utgangen av 2009, har det nå en nettogjeld på 2,7 milliarder, gjeld som Aker ASA og Røkke (67%) ellers ville ha måttet ta ansvaret for.

Klikk på bildet for å forstørre.

«Aker hadde vært konkurs»
Fearnley Fonds-analytikeren mener at Aker-transaksjonen flyttet gjeld fra Røkke/Aker og over til Aker Solutions, hvor staten indirekte har investert sine milliarder.

Konklusjonen er drepende:

- Uten Arbeiderpartiets næringspolitikk, ville markedet ha tatt seg av saken. Aker ASA hadde vært konkurs, noe som ville ha vært bortimot betydningsløst, mens Aker Solutions og dets arbeidsplasser hadde levd i beste velgående, mener Kjell Erik Eilertsen.

Les hele innlegget hans på Facebook her.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag