- Har tillit til Systembolag-sjef

Styret i det svenske Systembolaget slo mandag ring om direktør Anitra Steen på tross av massiv kritikk etter avsløringer om korrupsjon i selskapet.

18.11.03 07:20

Kritikken har vokst mot Anitra Steen og Systembolagets ledelse etter at det i helgen ble avslørt at flere butikksjefer har fått tilbud om å slippe politianmeldelser dersom de sa opp sine stillinger. De skal også ha fått tilbud om en fallskjerm på åtte månedslønner, men minst sju av butikksjefene avviste tilbudet siden de mener de ikke har gjort noe galt.

Mandag anklaget de sju butikksjefene navngitte personer på Systembolagets hovedkontor for å være innblandet i korrupsjonen.

Full tillit
Kritikerne mener at direktør Anitra Steen umulig kan ha vært uvitende om tilbudene til de korrupsjonsmistenkte, og riksdagsmedlemmet Yvonne Ångström fra Folkpartiet har krevd at Steen må gå, dersom hun har kjent til avtalene.

Norskfødte Steen er statsminister Göran Perssons samboer, og sier selv at hun ikke har vært innblandet i korrupsjonssaken.

– Politiet har fått alt materiale i denne saken, sa styreformann Olof Johansson på en pressekonferanse mandag, og understreket at styret har full tillit til Anitra Steen og den øvrige ledelsen.

Anitra Steen forsikret at Systembolaget har lagt fram alt relevant materiale i saken for politiet. Materialet som ble levert 14. mai omfattet 25 ansatte og åtte leverandører. Etter denne datoen er det også blitt levert materiale fortløpende til politiet, sa hun, ifølge NTB.

Perssons habilitets
Johansson sa at selskapet ikke har forsøkt å holde tilbake opplysninger, og avviste også at ledelsen har gått inn på kjøpslåing med korrupsjonsanklagede ansatte.

Hele skandalen har også reist spørsmålet om statsminister Perssons habilitet i saken og om regjeringens muligheter for å rydde opp.

Avviser anklager
–Jeg har ikke forbrutt meg mot Systembolagets policy, og jeg har ikke gjort meg skyldig i noe ulovlig. Å ta imot tilbudet ville være det samme som å tilstå, sier Marianne Danielson, som var butikksjef i Växjö, til Aftonbladet.

Hun og de andre som avviste tilbudet og dermed fikk sparken, vil prøve saken for arbeidsretten.

Mandag anklaget de sju også flere navngitte personer på Systembolagets hovedkontor for å være innblandet i korrupsjonen. Hittil har skandalen stanset ved butikksjefene.

I et brev til styret og til statsadvokat Ewa Nyhult, som leder etterforskningen, utpeker de sju en person på hovedkontoret som hjernen bak bestikkelsessystemet.

De sier også at minst fem av Systembolagets områdesjefer har hatt så utstrakt kontakt med leverandører at det er umulig at ledelsen ikke kjente til det. To av dem har allerede innrømmet korrupsjon og sagt opp.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.