*Nettavisen* Økonomi.

- Hegnar er min motpol

Karita Bekkemellem mener Trygve Hegnar og andre toppledere ikke tar kvinnekvoteringen på alvor. Les intervju med likestillingsministeren.

29.04.06 10:00

- Det er klart jeg virkelig tråkker makten på tærne i kvoteringssaken. Men vi trenger sterke ledere som tør å få ting gjort, sier Karita Bekkemellem til NA24.

Hegnar i skole
Kapital- og Finansavisredaktør Trygve Hegnar bruker atskillige spaltemillimeter på å kommentere " kvinnemaset" (som han kaller kvinnekvoteringsdebatten) på lederplass når Bekkemellem fronter flere kvinner i styrerommene i norske selskaper.

Bekkemellem mener Hegnar og andre toppledere må innfinne seg med at kvinnene er kommet for å bli i Finans-Norge. I debatter stiller hun og Hegnar alltid som representanter for hver side i kvinnevoteringsdebatten.

- Hegnar og jeg stiller jo alltid som motpoler i debatter om kvinnekvotering. Han er typen som ikke liker at noen skal fortelle ham hvordan ting skal gjøres. Jeg tror det er mer der problematikken ligger for hans del, sier hun.

Bekkemellem tror nok Hegnar ønsker kompetante kvinner inn i styrene, og det er helt klart at de finnes, sier hun

- Mange i næringslivet vil helst ikke ha noen innblanding fra staten, men slik et det ikke i et demokrati. Trygve Hegnar og andre næringslivsledere må innfinne seg med at overfor norsk næringsliv vil det være regler som også de er nødt til å følge i årene som kommer, sier hun.

Klikk på bildet for å forstørre.

Makten på tærne
Hun bekymrer seg ikke nevneverdig over at sterke ledere i norsk næringsliv føler seg tråkket på tærne i debatten.

- Det er det ingen tvil om, men jeg føler meg trygg på politikken. Hvis du skal få til endringer, må du tør vise lederskap i en så viktig sak, Jeg vil ikke ende opp med at det har gått fire år og at regjeringen ikke har fått til noe på dette feltet, sier ministeren.

Hun sier videre at hun ikke har satt seg et mål å gjøre alle til lags. Men bruke sin rolle til å arbeide med å få enda flere kvinner i styrerommene.

- Men jeg utfordrer jo viktige maktkonstellasjoner, og det de har stått for når det gjelder næringslivet. Men debatten blir stadig mer konstruktiv, og det er jeg glad for, sier hun.

Klikk på bildet for å forstørre.

Bedringer
Finansnæringens kvinner må fokusere på nettverksbygging og kompetanseheving. Skoleverket er morgendagens ledestjerne, og hun gleder seg over at Handelshøyskolen i Bergen har flere kvinnelige søker enn menn.

- Vi har vært for dårlig til å lage egne nettverk. Kvinner er i flertall i utdanningsinstitusjonene og det er gode indikatorer for fremtiden, sier hun.

Regjeringen er inne i en periode med å kartlegge hvordan situasjonen er på noen av disse områdene. Hele likestillingsfeltet er oppe til vurdering i departementet. Hva som konkret kommer ut av disse konkrete handlingene er for tidlig å melde.

- Det vi har sett etter kvoteringsdebatten med ASA-selskapene er at mange private selskaper som i utgangspunktet i ikke trenger forholde seg til loven faktisk har gjort det. Dette er kjempepositivt, sier Karita Bekkemellem til NA24.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.