*Nettavisen* Økonomi.

- Her blir de gjeldsslaver

Foto: (Obos)

Nedre Haugen borettslag tvangsselges. - Beboere mister leilighetene sine, advarer Obos.

09.11.09 16:06

Oslo Byfogdembete har i en fersk kjennelse besluttet at Nedre Haugen borettslag i Oslo kan tvangsselges.

I praksis betyr det at de 258 beboerne kan miste leilighetene sine. De taper egenkapitalinnskuddet, og mister sikkerheten for lån de eventuelt måtte ha tatt opp i banken.

SELGE BOLIG? Finn megler

I tillegg må de regne med å betale dobbel husleie for å kunne bli boende.

- Aldri sett maken

- Vi har aldri vært med på noe lignende. Dette er svært dramatisk for de som bor der. Jeg håper de forstår dette, og møter opp til generalforsamling for å få valgt et nytt styre.

Dette sier informasjonssjef Åge Pettersen i Obos til Nettavisen.

Det er Obos som har begjært borettslaget konkurs. Men Pettersen understreker at det fortsatt er mulig å unngå «katastrofen» dersom borettslaget får valgt et nytt styre og får refinansiert lånet som er misligholdt.

Boligmarkedet følger du på BOLIGA.NO

Det var i 2007 at styret i Nedre Haugen borettslaget tok opp lån fra Obos, som den gang var forretningsfører. Lånet ble brukt til rehabilitering. Siden ble lånet økt i flere omganger, stadig i forbindelse med rehabiliteringen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: (Obos)

Det nye styret i borettslaget har bestridt gyldigheten av flere av disse låneutvidelsene fordi det mener styret den gangen gikk utover sine fullmakter.

Etter hvert ble samarbeidsklimaet mellom Obos og styret i Nedre Haugen så dårlig at Obos valgte å si opp forretningsføreravtalen i fjor sommer. Da ble også lånet sagt opp.

I 2007 ble det etter en kjennelse i retten vedtatt granskning av låneopptakene. Granskningsrapporten konkluderte med at det ikke var noe galt med lånene.

Da Obos sa opp lånet, betydde det at borettslaget måtte finne en ny långiver - det vil si refinansiere lånet. Det har av ulike årsaker ikke skjedd. Obos mener det ikke burde ha vært noe poblem for styret å få til en refinanisering.

LES OGSÅ: Vil tvangsselge borettslag

Beboernes halmstrå nå er Oslo Byfogdembetes beslutning om å kalle inn til en ekstraordinær generalforsamling. Dette har skjedd etter at styret avslo et slikt ønske fra flere av beboerne.

- Det går an å forhindre et tvangssalg. Jeg håper beboerne forstår alvoret og at de møter opp på denne generalforsamlingen, sier Pettersen.

Advokat Knut Ro fra Ro Sommernes advokatfirma er oppnevnt av retten for å lede generalforsamlingen.

Kaster styret?

- Jeg kan bekrefte at jeg er oppnevnt av retten, men jeg kan ikke uttale meg noe om den underliggende konflikten, sier Ro til Nettavisen.

Reglene er slik at når minst 10 prosent av beboerne i et borettslag krever det, så skal det avholdes ekstraordinær generalforsamling. Ro opplyser at beboerne på møtet skal ta stilling til om det sittende styret skal kastes og erstattes av et nytt.

Skulle borettslaget bli tvangssolgt, så vil den delen av salgssummen som eventuelt overstiger kravet på 62 millioner, gå til andelseierne og slik sett redusere deres tap. Bygningsmassen er ikke taksert, og Pettersen vil ikke spekulere i verdien.

Borettslaget består av relativt store leilighetene: 120 2-roms fra 58 - 54 kvadratmeter, 69 3-roms fra 81 - 84 kvadrat, og 69 4-roms på 87 kvadratmeter.

I den ferske kjennelsen fra Oslo Byfogdembete, er Nedre Haugen pålagt å betale saksomkostninger med 10.000 kroner til Obos.

Få bedre råd med Nettavisens tjenester:

Minstrøm:Bytt strømleverandør og spar tusener.

Minrente:Bytt bank og spar minst 5000 kroner i året.

Mittoppdrag:Få tilbud fra håndverkere.

Minkreditt:Finn det billigste forbrukslånet.

(Tjenestene er gratis for Nettavisens lesere).

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.