*Nettavisen* Økonomi.

- Hevner seg som en fireåring

Foto: (Afp)

Iran nekter å selge olje til flere land.

01.03.12 21:27

Etter stadig kraftigere sanksjoner mot Iran på grunn av landets atomambisjoner melder landet at de nå slutter å selge råolje til britiske og franske oljeselskaper.

- Eksport av råolje til britiske og franske selskaper er stanset. Vi vil selge oljen vår til nye kunder, sier talsmann Alireza Nikzad, til oljedepartementets nettsider.

- Hevnaksjon
Beskjeden, som kommer kort tid etter at det persiske landet meldte at de har ytterligere 3.000 sentrifuger som brukes i anrikingen av uran, er en ren protestbeskjed.

- Årsaken til at Iran gjør dette er at EU har innført et oljeembargo mot Iran som trer i kraft 1 juli, så dette er en «hevn» mot de landene som har vært hovedpådrivere for dette embargoet, nemlig Frankrike og Storbritannia, sier Torbjørn Kjus, oljeanalytiker hos DnB Markets, til NA24.

Nordeas oljeanalytiker Thina Margrethe Saltvedt peker også på at dette skyldes muskelspenn mot USAs og EUs innføring av strengere sanksjoner mot landet.

- USA og EU prøver å ramme Irans inntektsstrøm fra oljehandelen, og tvinge landet tilbake til forhandlingsbordet å stoppe atomprogrammet vesten mistenker er ment til å lage atomvåpen. Iran har truet med å stoppe all eksport av olje til EU før oljeimportforbudet skal trå i kraft 1. Juli, men dette vil også ramme Irans inntekter kraftig, da det ikke er lett å finne alternative kjøpere. Irans stopp i oljeleveransene er av mer symbolsk art siden Storbritannia og Frankrike importerer lite olje fra Iran. Det er også disse landene som stod i bresjen for å få innført sanksjonene. Det er derfor ikke unaturlig at de først velger de landene som de anser som «fientlig» innstilt og som de likevl ikke vil få det største inntektskuttene ved å stoppe salget til. Det er valg i Iran tidlig i mars så denne sabelraslingen er nok også for å vise styrke før valget, sier hun til NA24.

Ettersom det ikke finnes noe reelt substitutt for oljeenergi prøver president Mahmoud Ahmadinejad og hans regime nå å komme med trusler for å få til endringer.

- Det vil ha liten påvirkning på det fysiske markedet siden Frankrike og Storbritannia er små importører, men det vil bidra til å tilspisse den betente situasjonen ytterligere som bidrar til å presse oljeprisen høyere, sier Saltvedt.

Ikke ulikt noe du kan ha opplevd tidligere.

- Det er litt sammenlignbart med slik fireåringer gjør; «du kan ikke si at du ikke vil leke med meg, for jeg sa først at jeg ikke vil leke med deg». Dette rammer ikke Frankrike og Storbritannia i særlig grad fordi disse landene fra før ikke importerte noe særlig olje fra Iran, så begge disse kan finne andre kilder for råolje, sier Kjus.

På toppen av det hele kommer truslene på den tiden av året hvor alle parter skades minst.

- Samtidig faller etterspørselen nå sesongmessig i hele Nordvest-Europa slik at det de kommende tre til fem måneder er mindre behov for råolje ettersom Europas raffinører vanligvis legger sitt regelmessige vedlikehold til denne skulderperioden for etterspørsel etter oljeprodukter, sier Kjus.

Blandet trussel
Med andre ord er beskjeden fra Iran ikke ulikt en «rødfis», som er en løspatron som brukes i det norske forsvaret. Patronen inneholder ikke noen kule, men en liten kruttladning som gir fra seg et høyt smell når den avfyres.

- Dette vil antagelig ha liten priseffekt og er i stor grad priset inn allerede. Det vil kunne ha en større priseffekt dersom Iran i tillegg med umiddelbar virkning nekter å eksportere sin råolje til Spania og Italia, som til vanlig er de to største Europeiske tagerne av iransk olje. Men det er nok med vilje at ingen av disse landene er først i rekken til å bli utelukket av Iran.

Klikk på bildet for å forstørre.

Saltvedt på sin side mener at dette vil løfte oljeprisen.

- Det vil definitivt bidra til å løfte risikopremien og dermed oljeprisen. Dette rammer jo først og fremst det europesike oljemarkedet. På et tidspunkt hvor oljelagernivåene fremdeles er lavere enn normalt, som følge av bortfallet av Libysk olje i fjor. Ikke et godt utgangspunkt og det vil gi et strammere marked. Et strammere europeisk oljemarkedet vil pushe opp brent oljeprisen og dermed prisen vi får for vår olje, sier Saltvedt.

- I tillegg har Kina kuttet bankenes reserve ratio med 50 basispoeng denne helgen, i tillegg har Swift telekommunikasjonsnettverket som er svært viktig for den globale bankverdenen sagt de nå er klare for utestenge Iran. USA har lenge presset hardt på for å få dette til men Swift har vært tvilende og ønsket å holde seg nøytrale. Dette vil gjøre det enda vanskeligere for Iran å få solgt sin olje, sier hun.

Kjus mener at det er lite sannsynlig at Iran, som både er avhengig av en høy oljepris og jevn kontantstrøm for å stagnere opprør i egen befolkning, virkelig vil stenge slusene.

- Landet ville slite med å umiddelbart finne andre kjøpere av de cirka 350.000 fat per dag som går til Spania og Italia. Grunnen til at Frankrike og Storbritannia er først i rekken for Iran er dermed også at dette dermed har liten fysisk effekt ettersom de vanligvis allerede kjøper så lite fra Iran. Dermed slipper Iranerne å kutte sin egen produksjon men kan likevel score et politisk poeng.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag