- Hold deg unna valutalån

Den norske kronen er historisk lav mot euroen, og det kan være penger å tjene dersom kronen styrker seg. Men ekspertene råder deg likevel til å ikke satse på valutalån.

14.01.04 08:08

- Vi fraråder folk å gå inn i et valutalån, det er for risikabelt. Dessuten er det flytende rentenivået i Norge så lavt at gevinsten på å ta et valutalån ikke er stor nok i forhold til risikoen, sier ansvarlig redaktør Tom Staavi i Dine Penger til TV 2 Nettavisen.

Staavi påpeker at valutalån er svært risikable, og mener folk flest bør holde seg unna.

Historisk svak krone

Ved fjorårets siste rentemøte 17. desember i Norges Bank senket sentralbanksjef Svein Gjedrem overraskende styringsrenten med 0,25 prosentpoeng, til 2,25 prosent.

Siden den gang har den norske kronen svekket seg mot euroen, fra 8,22 til dagens nivå på rundt 8,56. Dette er historisk sett meget svakt. Den foreløpige bunnen ble nådd i forrige uke, da kostet en euro 8,65 norske kroner.

Sterkere krone ventes

Mange tror renten skal ytterligere ned på årets første rentemøte 28. januar. En rekordlav rente på to prosent ligger i kortene.

Opprettholdes den lave renten samtidig som en nøytral holdning inntas fra Norges Bank, er det store muligheter for at kronen igjen vil styrke seg. Derfor er spørsmålet om det lønner seg å gå inn i et valutalån nå, før oppturen begynner.

Ingen rentegevinst

Like før rentenedgangen i Norge begynte for litt over ett år siden, var det mye å hente på rentegevinsten ved valutalån. Men for tiden ligger tre-måneders eurorente på 2,1 prosent mot en NIBOR-rente, det vil si den norske tre-måneders renten, på 2,3 prosent.

- På grunn av at banken må tjene penger, blir trolig påslaget på eurorenten større enn ved vanlig flytende rente. Dermed blir rentegevinsten borte, og låneopptaket blir ren valutaspekulasjon, opplyser Staavi.

- Veldig nervøst marked

Ifølge makroøkonom Eric Bruce i Nordea Markets kan utviklingen i kronekursen gå begge veier.

- Valutamarkedet er veldig nervøst. Det er vanskelig å si om kronen vil svekkes mer på kort sikt, men vi tror på en styrking på lengre sikt, sier Bruce til TV 2 Nettavisen.

I likhet med Staavi påpeker Bruce at valutalån er risikabelt, spesielt nå som markedet svinger. Men makroøkonomen tror markedet kan stabilisere seg når Norges Bank viser hvor renten skal videre, og trekke opp igjen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Økonomi

Annonsebilag