*Nettavisen* Økonomi.

- Holder renta rekordlav

Ekspertene er enige om at Norges Bank kommer til å holde renten uendret - og rekordlav på rentemøtet kommende onsdag. I desember kan det imidlertid skje ting, mener makroøkonomene.

19.09.04 11:40

Det er økende usikkerhet om rentebunnen er nådd – kanskje kan det komme et nytt kutt i november.

Så godt som alle var inntil for en drøy uke siden enige om at bunnen var nådd med ei styringsrente fra Norges Bank på 1,75 prosent. Men de siste inflasjonstallene fra Statistisk sentralbyrå (SSB) viste en prisstigning svært nær null, og dermed har stadig flere kommet i tvil om man virkelig har sett bunnen for rentekuttene.

- Den videre utviklingen i inflasjonen vil være avgjørende. På den annen side har Norges Bank i sin strategi påpekt at det skal en vesentlig styrking av krona til for at det skal bli flere kutt. En slik utvikling har vi ikke sett, sier seniorøkonom Knut A. Magnussen i DnB Markets til NTB.

Krona har snarere blitt svekket den siste tiden, noe som blant annet henger sammen med markedet ikke utelukker et nytt kutt. Både korte og lange markedsrenter har falt den siste tiden.

I DnB Markets mener man imidlertid at markedsreaksjonene på inflasjonstallene har vært i største laget og holder fast ved synet om at rentebunnen er nådd.

- Som ventet
Sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets er av samme oppfatning. Han peker på at det meste i norsk økonomi har gått den veien Norges Bank forutsatte i sin siste inflasjonsrapport. Unntaket er prisveksten, hvor årsveksten i august lå 0,5 prosentpoeng lavere enn hva sentralbanken forventet.

- Men Norges Bank har argumentert sterkt for at det skal mye til for at rentene skal kuttes videre. De har nok heller lagt seg på en strategi hvor renta heller holdes lav lenger enn at den kuttes mer, sier Bruce til NTB.

Spenningen knytter seg til om prisveksten vil vise en økende tendens de kommende månedene. Den lave veksten i august relateres blant annet til sesongsalg på sko, klær og møbler. På den annen side er veksten i matvareprisene også lav, og lavere kan den komme til å bli med Lidls inntog denne uka, påpeker Bruce.

Men både Bruce og Magnussen tror at en lav prisvekst heller vil føre til at rentene holder seg lave lenger enn tidligere ventet, snarere enn at det kommer nye kutt.

Flertallet av økonomene TDN Finans har snakket med i forkant av onsdagens rentemøte tror på en renteøkning i mars neste år. Men den siste utviklingen i prisveksten gjør at flere ikke utelukker at renta kan bli satt opp senere.

Tror på kutt
De som ser for seg et kutt når sentralbankens hovedstyre samles onsdag, er Handelsbanken og Terra Securities.

Seniorøkonom Torgeir Høien i Handelsbanken, som tidligere satt i sentralbankens styre, ser for seg en rentebunn på 1,25 prosent.

- Det er en reell sannsynlighet for at det kommer et rentekutt allerede nå i september. Vi tror imidlertid at det mest sannsynlige er at sentralbanken kommer med et signal nå at den har vurdert et kutt, og at kuttet kommer 3. november, sier Høien til TDN Finans.

Troen på nye kutt begrunner han med en prisvekst som ligger svært langt unna målet på 2,5 prosent.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag