*Nettavisen* Økonomi.

- I dag skal renten opp

Ni av elleve makroøkonomer er enige: Norges Bank vil sette styringsrenten opp på dagens rentemøte.

30.06.05 10:41

- Vi har landet på at renten skal opp, sier sjeføkonom Øystein Dørum i DnB NOR Markets til TV 2 Nettavisen.

Dørum ser for seg at Norges Bank hever renten med 0,25 prosentpoeng på torsdagens rentemøte, og at det kommer to økninger til utover høsten. Ved årsskiftet skal styringsrenten ifølge DnB NOR Markets ligge på 2,50 prosent.

Men sjeføkonomen påpeker at de, i likhet med mange andre, er svært usikre på utfallet.

Svenskene stikker kjepper i hjulene
- Vi er på ingen måte overbeviste. Kronen har styrket seg, og det har vært svakere vekst internasjonalt. I tillegg har den svenske renten blitt kuttet, og det spekuleres i mulige rentekutt i Storbritannia og EU, sier Dørum.

Sterke signaler om en økning fra sentralbanksjef Svein Gjedrem ved forrige rentemøte, og vekst i norsk økonomi, trekker i andre retningen.

Derfor tror DnB NOR-økonomen at Gjedrem vil heve renten nå, og heller vurdere utviklingen utover året.

- Det blir som første bad om våren. Man dypper en tå uti, og ser hva som skjer - både i rentemarkedet og valutamarkedet. Ved å ta den første økningen i morgen, signaliserer Norges Bank at rentebunnen er forbi, mener Dørum.

Høyere til jul
Også Handelsbanken, Sparebank 1 Gurppen og Fokus Bank tror sentralbanksjefen vil heve renten med 0,25 prosent, ifølge en oversikt fra TDN Finans. Bare Nordea Markets og Terra Securities holder en knapp på uendret nivå.

Bankene er imidlertid ikke enige om hva renten vil ligge på ved årsskiftet. Terra Securities tror ikke på noen endringer ut året, og ser for seg en styringsrente på 1,75 prosent til jul. Høyest ligger Pareto Securities, med et anslag på 2,75 prosent.

Her kan du følge utviklingen i rentemarkedet, og her ser du hva som skjer på valutafronten.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.