*Nettavisen* Økonomi.

- Ikke en torsk til EU uten avtale

Foto: Hilde Charlotte Solheim (Nettavisen)

Fiskeriminister Svein Ludvigsen har ikke en eneste torsk å avse til EU-fiskere dersom partene ikke greier å bli enige om en ny avtale om bytteforholdet mellom Norge og EU.

21.01.04 12:44

Det opplyser fiskeriminister Svein Ludvigsen til NTB. Forhandlingene med EU ble brutt før jul, og blir gjenopptatt torsdag denne uka.

Ludvigsen velger å tro på en avtale denne gangen. Men samtidig er han klinkende klar på at EU-fiskerne, som nå ligger i Tromsø og venter på å få starte fisket i norsk sone, ikke får dra opp en torsk så lenge avtalen ikke er på plass.

Tilfreds

Styreleder i Fiskebåtredernes Forbund, Sigurd Teige, er tilfreds med at norske fiskerimyndigheter nå tydeligvis setter hardt mot hardt i forhold til EU.

Teige skal selv delta i forhandlingene i Brussel denne uka. Han sier til NTB at EU møtte de norske forhandlerne med en arrogant holdning før jul, og nærmest presenterte et diktat som den norske delegasjonen ble bedt om å skrive under på.

- EU presenterte ingen pakke på hva vi kunne få tilbake for å slippe EUs egne fiskere til i norsk sone, men bestemte at sonetilgangen skulle betales med 80.000 tonn hyse, etter en intern behandling i kommisjonen, sier Teige.

På årsmøtet i Fiskebåtredernes forbund er norske myndigheter blitt beskyldt for å være altfor ettergivende i forhandlingene med EU, Island og Færøyene. Både utenriksminister Jan Petersen og fiskeriminister Svein Ludvigsen har avvist dette, men begge medgir at sonetilhørigheten isolert sett tilsier større kvoter av flere fiskeslag til Norge.

Vanskelig

Fiskeriminister Svein Ludvigsen sier at forhandlingene med EU har vært vanskelige, og at EU ikke har vært noen enkel avtalepart. Etter hvert er det blitt en betydelig uro blant EUs egne fiskere, fordi det ikke foreligger noen avtale om fiske i norsk sone.

- Dette handler om store verdier, og vi må ha et bytteforhold med EU som er tilfredsstillende både for norske myndigheter og for våre egne fiskere, sier Ludvigsen.

Ludvigsen vil ikke kommentere et spørsmål om hvorvidt EU bruker "kjøttvekta" til å presse fram fordeler for egne fiskere, som sliter med oppfisket hav blant annet i Nordsjøen.

- Bruddet i høst og dialogen underveis forteller meg at begge parter vil være best tjent med en avtale nå, sier Ludvigsen.

Kolmule

Et lønnsomt kolmule-fiske ble utviklet av Norge og Russland. Nå er Norge presset ut på sidelinjen, mens EU-fiskerne dominerer dette fisket.

Det finnes ingen avtale mellom deltakerlandene om kolmulefisket. Hvert land har fastsatt sine kvoter, og det er de siste årene fisket langt mer kolmule enn forskerne mener er forsvarlig.

- Uten enighet om fordeling viser all erfaring at det er umulig å komme fram til enighet om forvaltning. Kolmulefisket er det klareste eksemplet på dette, sier Ludvigsen.

(NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.