*Nettavisen* Økonomi.

- Ikke kutt renta, Gjedrem

Så godt som samtlige økonomer spår et nytt rentekutt fra Norges Bank i dag. Samtidig fraråder de fleste Svein Gjedrem å senke renta ytterligere.

17.09.03 08:59

Klokken 14 i dag kan Norges Bank senke styringsrenta for sjuende gang på rad. Sentralbanksjef Svein Gjedrem har allerede gledet lånetagerne med et samlet kutt på 4 prosentpoeng siden desember 2002. Økonomene spår nok et kutt på 0,5 prosentpoeng.

Men selv ville de holdt styringsrenta i ro. En rundspørring TV 2 Nettavisen har foretatt viser at et klart flertall av makroøkonomene råder Gjedrem til å vente med flere rentekutt.

- Hold renta i ro
- Jeg ville holdt renta i ro, og sett an utviklingen videre. Det er et ekstremt kraftig kutt vi har bak oss nå. Nå er det viktig å bruke tiden for å få oversikt over effekten av det som allerede er gjort, sier sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets til TV 2 Nettavisen.

Analysehus

Bør renta kuttes?

Rente sept 03

Rente des. 04

Gjensidige NOR

Nei

2,5 %

3,5 %

Nordea Markets

Nei

2,5 %

3 - 3,5 %

First Securities

Nei

2,5 %

3,5 - 4 %

Fokus Bank

Nei

2,5 %

3,5 - 4 %

Handelsbanken

Ja

2,5 %

Vil ikke spå

Bruce holder samtidig et kutt på 0,5 prosentpoeng som det mest sannsynlige utfallet av dagens rentemøte. Han frykter likevel at gevinsten ved et nytt kutt ikke overgår risikoen.

- Det er en risiko for at det kan gå for fort, jeg tror ikke vi får oppleve overoppheting på kort sikt, men på lengre sikt kan virkningen bli for sterk. Da kan vi gå inn i en ny periode med et for stramt arbeidsmarked, en for høy prisvekst på boliger og for høy utlånsvekst. Det som gjøres på rentesiden i dag har virkninger fullt ut først om to år, sier Bruce.

Legger grunnlag for renteoppgang
Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i First Securities mener ytterligere stimulanser bør komme fra politisk hold. Gjedrem har allerede gjort sin jobb.

- Det er for så vidt ikke noe stort problem å kutte for mye. Renta kan settes opp igjen, men det er liten tvil om at 2,5 prosent er lavere enn hva vi vil trenge på sikt. Dermed legger det grunnlag for en kraftigere renteoppgang senere, sier Andreassen.

- Skal det gis stimulanser nå bør det gis ved finanspolitikken. Den viktigste grunnen til at pengepolitikken har blitt benyttet gjennom våren og sommeren var at kronekursen har vært for sterk. Nå er denne normalisert igjen, sier han videre.

Seniorøkonom Jon Rinde i Gjensidige NOR sier det allerede er en fare for at renta har blitt kuttet for mye.

- Jeg ville i hvert fall benyttet muligheten til å vente og se an utviklingen den nærmeste tiden. Norges Bank beveger seg nå i et usikkert terreng etter å ha kuttet så mye som de har gjort, sier Rinde.

Kan skape gjeldsslaver
Sjeføkonom Frank Jullum i Fokus Bank frykter at en for lav rente kan friste folk til å øke låneopptaket sitt ut over hva som er privatøkonomisk fornuftig.

- Det er en fare for at det lave rentenivået lurer befolkningen til å øke låneopptaket sitt kraftig. Det kan på sikt skape gjeldsslaver når renta stiger igjen, for det vil den gjøre, sier Jullum til TV 2 Nettavisen.

- Jeg ville instruert hovedstyret i Norges Bank å vente, legger han til.

Rom for nok ett kutt
Ikke alle er like skråsikre på at en rente på 2,5 prosent er farlig lav. Sjeføkonom Knut Anton Mork i Handelsbanken mener et nytt rentekutt vil være vel verdt risikoen.

- Jeg ser rom for å kutte renta med et halvt prosentpoeng til. Det å vente har også en kostnad. Risikoen blir da at næringslivet ikke får den stimulansen de trenger for å opprettholde veksten, sier han til TV 2 Nettavisen.

Svein Gjedrem stiller til nett-treff hos TV 2 Nettavisen torsdag. Du kan sende inn spørsmål allerede nå.

TV 2 Nettavisen følger rentebeslutningen i dag klokken 14.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.