- Ikke kutt renta

Skal vi le eller gråte når inflasjonen er rekordlav? Vi kan stort sett le, og Norges Bank kan holde renta i ro, skriver sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i en kommentar.

11.02.04 10:22

Skivebom, nok en gang. Økonomene, markedsaktørene og Norges Bank bommet på de norske konsumprisene, slik de har fått for vane de siste månedene. Det var ventet at den allerede overraskende lave prisveksten på 0,4 prosent vi fikk i desember ville krabbe litt opp i januar.

Men den gang ei. Prisveksten stupte til 0,1 prosent - eksklusive energi og avgifter.

Avstanden til Norges Banks prisprognose fra inflasjonsrapporten i oktober, økte avstanden fra 0,6 prosentpoeng i desember (de ventet 1,0, det ble 0,4 prosent) til 1,2 prosentpoeng.

Hvis vi tar vi med fallet i prisene på elektrisk kraft på over 30 prosent fra et meget høyt nivå i januar i fjor har konsumprisene samlet falt 1,8 prosent det siste året - men bidraget fra strøm var akkurat som ventet.

Skal vi le eller gråte når konsumprisene ikke stiger? Vi kan stort sett le. For det første er lave priser selvsagt en fordel for forbrukerne fordi inntektene rekker lenger. Om det er bra for økonomien samlet, avhenger av årsaken til at prisveksten har blitt så lav. Jeg mener den lave prisveksten i all hovedsak skyldes godlynte forhold. Prisene på importerte faller fortsatt, dels som en ettervirkning av en sterk krone vi hadde. Klesprisene faller ekstra mye fordi vi importerer mer fra lavprodusentene. Prisene på flybilletter faller fordi konkurransen i luften virker igjen.

Dersom den lave prisveksten stort sett skyldes at aktivitetsnivået i norsk økonomi var meget lavt, at sysselsettingen falt videre og ledigheten steg, ville det ha vært god grunn til uro. Men alt tyder på at norsk økonomi er på bedringens vei, også på arbeidsmarkedet. Deler av nedgangen i prisveksten skyldes nok også lav etterspørsel, bl.a. har veksten i husleiene avtatt. Men lavere vekst (og noen mener fall i husleiene) kan også skyldes at flere ønsker å kjøpe egen bolig når rentenivået er så lavt.

Selv om prisveksten er lav, synes jeg derfor ikke det er noe problem for norsk økonomi. Det er ikke nødvendig for Norges Bank å kutte renten videre for å få husholdningene til å øke gjelden enda raskere slik at de kan presse opp etterspørselen og prisveksten andre områder. For Norges Bank kan ikke påvirke prisene på Kina-importen og knapt nok flybillettene.

Om Norges Bank hører på meg? Neppe. Det blir nok et kutt til 1,75 prosent i mars. Da er det mange som kan le når de løper til sin bank for å låne mer.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.