*Nettavisen* Økonomi.

- Industri-ansatte er lønnsvinnere

Lønnsstatistikken for de siste 40 årene utroper industri-ansatte til lønnsvinnere, mens ansatte i offentlig forvaltning har tapt terreng.

Dette viser tall fra nasjonalregnskapet over lønnsutviklingen fra 1962 fram til nå, skriver Dagbladet.

Gjennomsnittslønna i Norge var i 1962 rundt 17.000 kroner. 40 år etter - i 2002 - var tilsvarende årslønn 320.000 kroner. I gjennomsnitt har norske arbeidstakere hatt en årlig lønnsvekst på 7,6 prosent i denne perioden. Trekker man fra prisstigningen blir den årlige veksten 2 prosent.

Tallene framgår i en analyse utført av forsker Tor Skoglund og førstekonsulent Stein Hansen ved Seksjon for nasjonalregnskap i Statistisk sentralbyrå.

De to har bearbeidet statistikk for 1960-åra, slik at tallene blir sammenliknbare med tall for perioden etter. Materialet er hentet fra nasjonalregnskapene for det enkelte år.

Et av de markante trekkene i løpet av disse 40 åra er den kraftige lønnsøkningen i industrien, samtidig som offentlig forvaltning har tapt terreng.

- Lønnsøkningen i industrien kan delvis forklares med at mange tradisjonelle arbeiderjobber er blitt besatt av funksjonærer. For eksempel innen data og informasjonsteknologi. Dette trekker gjennomsnittet opp. Samtidig har kvinnene gjort sitt inntog i omsorgsyrker i det offentlige, hvor det er et stort innslag av lavlønnsyrker og deltidsarbeid, sier førstekonsulent Stein Hansen til Dagbladet.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.