*Nettavisen* Økonomi.

- Ingen renteendring

Ifølge landets økonomer er det ingen fare for at Norges Bank hever styringsrenten på dagens rentemøte.

25.01.06 22:14

Onsdag skal årets første rentemøte avholdes i Norges Bank. I fjor var det flere økonomer som åpnet for at sentralbanksjef Svein Gjedrem kunne heve styringsrenten på møtet, men nå har pipen fått en annen lyd.

En undersøkelse utført av TDN Finans viser at elleve av elleve analysehus tror første renteøkning i 2006 vil skje i mars.

Har ikke sagt ifra
- Hvis Norges Bank skulle sette opp renten, ville de signalisert det ved forrige møte. Og det har ikke skjedd noe overraskende siden den gang som skulle tilsi en renteøkning, snarere tvert i mot. De svake inflasjonstallene tilsier at at det ikke bør komme en renteøkning, sier seniorøkonom Erik Bruce i Nordea Markets til TV 2 Nettavisen.

Den store spenningen ligger i hva Gjedrem vil signalisere om veien videre. I tillegg venter økonomene spent på hvordan de siste makrotallene, og da særlig den lave inflasjonen, vil slå ut.

- Vi venter Norges Bank vil komme med et signal om at de vil heve renten i mars. Det vil de gjøre ved å si at de vurderte en renteheving i dag, men ikke gjorde det denne gangen. Det samme skjedde før økningen i november i fjor, og i mai, forteller Bruce.

Uenige om årsslutt
Det er i tillegg bred enighet om at styringsrenten til sommeren vil ligge på 2,75 prosent, mot dagens 2,25 prosent. Det vil si at sentralbanken skal heve renten to ganger, med 0,25 prosentpoeng per gang de neste månedene.

Hva styringsrenten ligger på ved utgangen av året er derimot mer uklart. Mens Fokus Bank tror på 3,75 prosent som det høyeste anslaget, har Terra Securities 2,75 prosent som prognose.

De fleste økonomene holder imidlertid en knapp på at styringsrenten ligger på 3,25 prosent.

TV 2 Nettavisen følger rentemøtet onsdag klokken 14.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.