*Nettavisen* Økonomi.

- Irak viktig for DNO

Uten Irak har to meglerhus en verdi på DNO-aksjen på midten av 30-tallet og to på 40-tallet.

11.01.06 09:52

(NA24): - Irak er veldig viktig for DNO og utgjør 12 kroner aksjen i mine estimater, sier oljeanalytiker Martin Mølsæter i First Securities til TV 2 Nettavisen.

DNO-aksjen har falt rundt åtte prosent etter at TV 2 Nettavisen avslørte at det irakiske oljedepartementet bestrider lovligheten av avtalen DNO har i Irak. Tirsdag klokken 15.10 var akjsekursen på 53 kroner.

- Alt for høye forventninger
Også DnB NOR bekrefter viktigheten av Irak. De mener den er alt for høyt priset inn i DNO-aksjen.

- Det er for høye forventninger til Irak og andre deler av DNOs portefølje, sier oljeanalytiker Bjørn Inge Tønnessen i DnB NOR Markets til TV 2 Nettavisen.

Han er skeptisk til DNO-aksjen på nivåene rundt 54 kroner, men vil ikke opplyse hvor mye Irak utgjør, bortsett for at det er en god del.

35 og 36 kroner
TV 2 Nettavisen har snakket med ytterligere to analytikere som har en verdi på henholdsvis 35 og 36 kroner på DNO-aksjen hvis Irak tas bort.

Det er blitt handlet DNO-aksjer for nesten 2,5 milliarder kroner.

Sjekk DNO-kursen her .

SEB Enskilda negative
SEB Enskilda reduserte sin anbefaling av DNO i romjulen etter at oljefunnene i Irak hadde drevet kursen kraftig oppover.

- Vi reduserte vår anbefaling på DNO til reduce i romjulen fordi det var for stor usikkerhet rundt Irak-avtalens gyldighet, sier oljeanalytiker Arnstein Wigestrand i SEB Enskilda til TV 2 Nettavisen.

- Med dagens fall er dere fortsatt negative?

- Det er vi fremdeles, sier Wigestrand, som opplyser at uten Irak har han en verdi på DNO-kursen på midten av 40-tallet.

Ikke redd
- Det blir et ekstremt stort nederlag for de regionale kurdiske myndighetene hvis avtalen blir kansellert, sier Mølsæter.

Han har ikke noen tro på at avtalen blir kansellert, og tror det blir forhandlinger mellom de kurdiske myndighetene og regjeringen i Bagdad.

- Dette blir et spørsmål om hvordan man fordeler skatteinntektene mellom kurderne og Bagdad, sier Mølsæter.

Han trekker frem at dette er en god avtale for myndighetene slik at Bagdad ikke vil ønske å kansellere avtalen.

- Dette er ikke en dårlig avtale for myndighetene hvis man sammenligner med tilsvarende avaler i andre oljeregimer. Hadde det vært en 50-50 deling, hadde jeg vært mye reddere, avslutter Mølsæter.

Oslo Børs og Europa trekker ned
Oslo Børs faller med 1,23 prosent tirsdag til 335,46 poeng.

Resten av Europa faller tirsdag. I London er FTSE-indeksen ned 0,78 prosent til 5.686,50 poeng, DAX-indeksen i Tyskland er ned 0,75 prosent til 5494,96 poeng og CAC-indeksen i Paris faller 0,49 prosent til 4.851,33 poeng.

Her kan du lese flere nyheter fra NA24.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.