*Nettavisen* Økonomi.

- Jeg er redd for jobben min

Foto: Inge Wahl

Gunn Tove Jakobsen (57) og Anne Risvik (58) frykter de blir rammet av statlige kutt.

23.11.10 12:32

Staten vil legge ned 130 skattekontor, noe som sprer frykt blant de ansatte.

- Vi er utrolig frustrerte akkurat nå, og frykter for å miste jobben, sier de til Finnmarken.

Anne Risvik har vært ansatt i Skatteetaten i 40 år. Kollega Jakobsen har 21 års fartstid. Men nå kan det gå mot slutten.

I forbindelse med forslaget til statsbudsjett åpnet nemlig regjeringen for å la skattedirektøren legge ned skattekontor med færre enn fem ansatte. Det vil ramme 130 skattekontor rundt omkring i landet.

Fire kontor
I Øst-Finnmark vil kontorene i Båtsfjord, Vardø, Gamvik og Kirkenes bli lagt ned, dersom skattedirektøren skulle følge regjeringens forslag. At Kjøllefjord ikke står på lista, har sammenheng med at Skatt Nord har bestemt seg for å legge ned kontoret der fra nyttår. Da går den eneste ansatte av med pensjon.

Fra før har kontorene i Tana, Nesseby og Berlevåg blitt lagt ned i tidligere runder.

Vondt i magen
Nyheten har skapt uro ved skattekontoret i Båtsfjord, som i sommer flyttet inn i nye lokaler på rådhuset. Kontoret har to ansatte, med over 60 års fartstid til sammen.

- Vi har hatt dette hengende over oss tidligere, men når vi fikk denne siste nyheten, så blir det med ett mer alvor. Vi har snakket mye om hva vi skal gjøre nå, sier Gunn Tove Jakobsen (57), som har jobbet ved kontoret i Båtsfjord siden 1989.

- Man får litt vondt i magen, vet du. Det er ingen arbeidsgivere som vil ha en 58-åring, sier Anne Risvik.

Ved en nedleggelse av kontoret i Båtsfjord frykter Risvik og Jakobsen at de vil bli tvunget til å pendle til kontoret i Vadsø, 18 mil unna.

- Å være ukependler når du nærmer deg 60, frister ikke veldig. Jeg hadde i utgangspunktet tenkt å jobbe til jeg fylte 65. Nå er jeg lykkelig om jeg får sitte i jobb når jeg er 62, sier Risvik.

Slår uheldig ut
Norsk Tjenestemannslag (NTL) reagerer kraftig på regjeringens forslag (se egen sak). Rune Pedersen er NTL-leder region nord. Han mener forslaget fra regjeringen ved Skattedirektoratet vil slå svært uheldig ut i et fylke som Finnmark.

- Når du har de avstandene du har i Finnmark, så vil det gå ut over servicetilbudet for publikum, samtidig som det vil ramme de ansatte. Mehamn er kanskje det mest ekstreme tilfellet, hvor man i så fall må reise til Hammerfest, Alta eller Vadsø.

Pedersen mener regjeringen med dette forslaget er i utakt med sin egen eldrepolitikk.

- Regjeringen har et uttalt mål om å stimulere folk til å stå lengre i arbeid, gjennom IA-ordningen. Så kan man jo stille spørsmålet: Gjelder dette også for dem som er tilsatt i det offentlige, og som er bosatt i distriktene? En arbeidstaker ute ved kysten av Finnmark har ikke like mange alternativer på jobbmarkedet som en arbeidstaker i en større kommune, sier Pedersen.

Fortsatt håp
I Båtsfjord er de to ansatte ved skattekontoret smertelig klar over akkurat det.

- Vi må nok bare se det i øynene, men vårt inderlige håp er jo at vi får sitte til vi blir pensjonister. Jeg ser mørkt på en tilværelse som arbeidssøker, sier Anne Risvik.

Skattedirektoratet har anslått at nedleggelsene vil gi en besparelse på 20 millioner kroner.

Regjeringen vil kutte skattekontor
* I forslag til statsbudsjett har regjeringen åpnet for at skattedirektøren kan legge ned kontorer med mindre enn fem ansatte
* Per i dag er det 130 slike skattekontor i Norge
* I Øst-Finnmark vil kontorene i Båtsfjord, Gamvik, Vardø og Kirkenes bli rammet.

Les flere nyheter hos: Finnmarken

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.