*Nettavisen* Økonomi.

- Jeg har ikke sovet mye

Foto: Stortinget.no (Stortinget)

En presset Sylvia Brustad avviser at staten har sovet i timen.

20.05.09 15:18

Onsdag klokken 11.30 startet den mye omtalte åpne høringen i Aker-saken i Kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget.

Det sentrale er hvorvidt staten som eier gjorde jobben sin da de godkjente aksjonæravtalen i 2007 - og om staten fulgte godt nok med da de omstridte transaksjonene ble solgt til Aker Solutions.

- God avtale
Brustad er først ut, og hun forsvarer aksjonæravtalen og sin egen handling etter at transaksjonene mellom Aker ASA og Aker Solutions AS ble kjent 2. april.

- Jeg mener at det indirekte eierskapet i Aker Solutions er en god modell. Hovedformålet var å beholde hovedkontoret i Norge, og det har vi klart. Avtalen gir oss også større innflytelse enn vi ville hatt med direkte eierskap, sa Brustad.

Hun mener at Aker ASA burde ha informert departementet bedre:

- Det er ikke slik at det påligger et styremedlem å informere eierne, Aker burde kommet til oss og involvert oss, slik de har gjort tidligere, sa hun - selv om de her er minoritetsaksjonær i et holdingselskap.

- Jeg har ikke sovet mye...
Brustad, forsikre at de skal ta lærdom av disse ukene - og at aksjonæravtalen skal innskjerpes.

- Vi mener punktene 4.5.1 og 3.8 i aksjeeieravtalen ikke er godt nok ivaretatt, sa Brustad på direkte spørsmål fra Carl I. Hagen (Frp).

På spørsmål om staten har sovet i timen, svarte Brustad slik:

- Jeg har ikke sovet mye de to siste månedene, sa hun, til litt latter i salen.

- Reell generalforsamling
- Nå får vi generalforsamling, 8. juni, slik vi ba om. Jeg vet ikke hva de 60 prosent andre aksjonærene kommer til å stemme. Derfor står jeg fullt og helt fast på at dette er en reell generalforsamling, sa Brustad.

Statens representant i Aker Holding, Berit Kjøll, ba tirsdag Brustad om avløsning.

Les også: Minister på grillen

Komitéleder Lodve Solholm (Frp) leder høringen, slik at det er Carl I. Hagen som stiller spørsmål for Frp.

- Opposisjon i mindretall
- Hva forventer du at kommer ut av den åpne høringen?

- Vi er opptatt av å gjøre en god jobb som kontrollorgan. Men så lenge de rødgrønne har flertall, tviler jeg på at opposisjonen når frem med eventuell mistillit. Men kontrollhøringen skal være en slags prevensjon for å gjennomføre de vedtak som er gjort, avslutter Solholm, sa Solholm til Nettavisen før høringen.

- Sløst bort fem milliarder
Forvalter Kjell Erik Eilertsen i Øystein Stray Spetalens selskap Ferncliff er en av dem som har felt en hard dom over staten – og arbeids- og inkluderingsminister Dag Terje Andersen.

I et intervju med Nettavisen etter Røkkes pressekonferanse 22. april, sa Eilertsen at nå må ballen sparkes til hovedpersonen.

- Aker opptrer som om de eier hele selskapet. At Røkke forsvarer dette, er forståelig. De som fortjener kritikk, er jo de som har gitt ham muligheten. Den store syndebukken er Dag T. Andersen. Det er han som har sløst bort fem milliarder av våre penger.

Forsvarte Aker-avtalen

Tirsdag svarte tidligere næringsminister Dag Terje Andersen på kritikken. Han ble grillet etter Brustad i Stortingets åpne høring.

Andersen forsvarte avtalen med Aker-systemet. Også prisen som staten betalte for aksjene. Han viste til at de hadde lent seg på tung ekspertise i forkant av avtaleinngåelsen.

Både når det gjelder prisen som ble betalt, og de juridiske sidene, mente Andersen at staten hadde gjort jobben sin. På spørsmål om han ville gjort ting annerledes i dag, svarte han at han igjen ville ha stolt på de rådene som landets fremste eksperter på selskaprsett hadde gitt.

Han viste til Stortingets behandling av saken i 2007, og at det ikke var noen som hadde innvendinger den gangen.

- Ble ikke advart

Det har tidligere vært hevdet at to av landets mektigste næringslivsledere, oljetopp Helge Lund i Statoil og Eivind Reiten i Hydro, hadde advart depertementet mot å inngå avtaler med Kjell Inge Kjell Inge Røkke.

- Det har jeg ikke kjennskap til, svarte Andersen, og nevnte advarsler mot å inngå løse avtaler.

- Men det har vi ikke gjort. Vår avtale er basert på råd fra de fremste juridiske eksperter, sa han.

Klikk på bildet for å forstørre.

Flere ville vite om staten hadde gjort godt nok forarbeid med tanke på den noe spesielle holding-modellen for eierskap som ble anvendt for investeringen i Aker Solutions.

- Handel med nærstående

Andersen sa at det var intensjonen fra starten at staten skulle være passiv eier, og at Aker-systemet skulle være industrielt førende. Det var derfor ikke nødvendig med en avtale som sikret styrerepresentasjon nedover i datterselskapene, som reelt sett gjorde handlene med Røkke og Aker.

Derimot mente Andersen at de omstridte handlene var handel med nærstående parter, og at dette derfor var dekket av aksjonæravtalen på en slik måte at sakene skulle vært forelagt de andre aksjonærene - staten og Wallenberg-systemet – på generalforsamling.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.