*Nettavisen* Økonomi.

- Jeg ville ikke sagt det samme i dag

Foto: (NTB scanpix)

Krasjlanding for Norges tidligere næringsminister.

19.11.12 21:32

Ranveig Hjørdis Frøiland er en av landets mest erfarne politikere de siste tiårene.

Fra 1985-2005, altså i hele 20 år, satt hun på Stortinget for Arbeiderpartiet. I denne perioden var hun innom en rekke kommiteer og hadde mange viktige verv for partiet. Men for folk flest ble hun nok mest kjent da hun i desember 1996 overtok som som nærings- og energiminister etter Grete Faremo.

Ville ikke selge
Mens hun satt på stortinget pågikk det en debatt om SAS skulle selges. Men der Høyre var for et salg, var det flere som var mot.

Den tidligere næringsministeren, som i dag er styreleder i Helse Bergen og styremedlem i milliardbutikken Bergenshalvøens Kommunale Kraftselskap (BKK), det største kraftlaget på Vestlandet, var imidlertid en av ytterst få som gikk offentlig ut med sin motstand.

- Høyre mer enn antyder at de vil selge aksjene i SAS. Det er ikke aktuelt for oss. På kort sikt vil vi kanskje ikke merke den store forskjellen, men på lang sikt kan tilbudet bli dårligere. Vi må huske at landene her nord har en liten befolkning, sa hun til Bergens Tidende.

Hun mente da at symbolske årsaker hadde en verdi.

- Eierskapet har en mer symbolsk verdi. Det har en verdi i seg selv at de tre landene er medeier i et stort selskap. Dessuten har ikke Norge behov for pengene et aksjesalg kan gi.

Nå viser fasiten at de symbolske verdiene har gitt lite valuta for pengene.

Vil selge
I løpet av de ti årene som har passert har staten hostet opp 1,37 milliarder kroner i friske penger til selskapet - før mannen som nå innehar Frøilands tidligere stilling, Trond Giske, kom med en ny redningsaksjonen på en halv milliard denne uken.

Klikk på bildet for å forstørre.

Nå har også Frøiland snudd.

- Det er gått ti år og situasjonen har endret seg helt siden den gangen. Jeg ville ikke utalt meg slik i dag, sier Ranveig Hjørdis Frøiland til Nettavisen NA24.

Hun peker nå på at det ikke er optimalt at staten er eier i et selskap som befinner seg i en slik konkurransesituasjon som SAS.

- Staten må jo nå være der og gjøre den jobben de skal, men jeg er enig i at den bør selge seg ut, sier hun.

Da hun gikk ut mot salget reagerte hun også på de høye bonusene til ledelsen i SAS. Hun mente at staten ikke burde finne seg i dette som eier, og at dersom staten beholdt aksjene ville de klare å gjøre noe med den kulturen.

- Med tanke på dagens lederlønninger i SAS, hvordan synes du det har gått med staten som eier?

- Nå er jeg avisleser på disse tingene. Men de har ikke gjort den jobben som de burde gjøre. Lønnsutviklingen har gått helt i været. Det er ikke lett for den menige mannen i gata å forstå dette, når man ser på lønnsutviklingen som har vært, sier Frøiland til Nettavisen NA24.

Les også:

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag