*Nettavisen* Økonomi.

- Klarer ikke å si nei

- Det er kronisk umulig for meg å si nei til en utfordring. Jannik Lindbæk klarte ikke å avslå da han ble tilbudt jobben som ny styreleder i Statoil. Han er farlig nær en messias, lovpriste valgkomiteens leder.

01.11.03 18:18

Det var en opplagt Jannik Lindbæk (64) som møtte pressen for første gang etter at han tidligere i uken takket ja til vervet som styreleder i Statoil.

Lindbæk ble forespurt av Statoils valgkomité onsdag. Torsdag takket han ja, og fredag ble velsignelsen fra Kredittilsynet innhentet.

- Farlig nær messias
- Alle søker vel etter en messias. Jeg tror på ham, men jeg hadde ikke trodd at han skulle dukke opp som styreleder i Statoil. Men nå var det ikke så langt unna, spøkte formann i valgkomiteen, Anne-Katrine Slungård (bildet) da hun presenterte Lindbæk på en pressekonferanse i Oslo lørdag.

Klikk på bildet for å forstørre.

Etter lang tids arbeid sto valgkomiteen igjen med tre kandidater. Av disse ble kun Lindbæk kalt inn til et formelt intervju.

Lindbæk gjorde det klart at han og resten av Statoil-styret nå vil sette alle kluter inn for å fylle den tomme konsernsjef-jobben så fort som overhodet mulig.

Nå skal konsernsjefen på plass
- Styret er innkalt til møte i neste uke for å diskutere framdriftsplanen. En ny konsernsjef må på plass så snart som overhodet mulig. Det kan gå veldig fort, det kan ta lang tid, sa Lindbæk.

Lindbæk tar over plassen etter Leif Terje Løddesøl som måtte trekke seg som følge av Iran-saken i september. Kort tid etter bestemte styret seg for å vise konsernsjef Olav Fjell døren. Lindbæk har lang erfaring fra styrearbeid, og sitter i dag som nestleder i DnB. Det er en jobb han vil holde på til fusjonen med Gjensidige Nor er et faktum.

Jobben som styreleder i landets største og sannsynligvis viktigste selskap, kunne han rett og slett ikke si nei til.

Klikk på bildet for å forstørre.

- Umulig å si nei
- Noen av mine venner sier at det er kronisk umulig for meg å si nei til en utfordring. Det ser ut til at de har fått rett denne gangen også, sa Lindbæk.

Han ville ikke kommentere detaljer i den famøse Iran-saken. Lindbæk var samtidig tilbakeholden med å kommentere hvorvidt han har tillit til konstituert konsernsjef Inge K. Hansen.

Lindbæk har bred erfaring fra oljebransjen, samtidig har trolig hans engasjement i den korrupsjonsbekjempende organisasjonen Transparency International veid tungt på CV-en.

Må unngå bestikkelser
- Det er et faktum at store deler av verdens olje- og gassressurser finnes i land med styresett av en annen type enn de vi selv setter høyest. Min oppfatning er at det likevel er mulig å operere i disse landene uten å måtte ty til bestikkelser, kommenterte Lindbæk overfor TV 2 Nettavisen.

Han understreket samtidig at det er naturlig og påkrevd at selskaper offentliggjør eventuelle signaturbonuser.

Lindbæk opplyste samtidig at han fratrer vervet som styreleder i Gaz de France Norge med umiddelbar virkning. For vervet som styreleder i Statoil får Lindbæk 300.000 kroner årlig.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag