*Nettavisen* Økonomi.

- Konkurransetilsynet bommer grovt

Foto: (Nettavisen)

Konkurransedirektør Knut Eggum Johansen bommer totalt når han hevder at den nye storbanken DnB NOR kaprer over halvparten av kundene i store deler av landet, mener fusjonskameratene.

17.09.03 12:42

Konkurransetilsynet bestemte seg i august for å si foreløpig nei til den planlagte fusjonen mellom DnB og Gjensidige NOR. Tilsynet inviterte samtidig bankene til å komme med sine motforestillinger.

Onsdag var svaret klart. Over 130 sider forklarer fusjonskameratene hvorfor de mener Konkurransetilsynet tar feil.

- Tilsynet bommer

Et av de mest sentrale poengene til Konkurransetilsynet er at DnB NOR får for stor markedsmakt i flere regioner i Norge. På Østlandet har tilsynet beregnet at storbanken kaprer halvparten av lånekundene.

Det er skivebom, ifølge DnB NOR. Med de markedsavgrensningene som Kredittilsynet har brukt i sin analyse, havner markedsandelen i Østlandsområdet på bare 37 prosent, hevder storbanken.

Også i beregningen av markedsandeler for livsforsikring og utlån til småbedrifter mener DnB NOR-ledelsen at Konkurransetilsynet bommer grovt.

"Konkurransen i enkeltmarkeder vil ikke bli begrenset", slår fusjonskameratene fast i svaret til Konkurransetilsynet.

- Mangelfull

I svaret legger ikke DnB NOR-ledelsen skjul på at de mener analysen fra Konkurransetilsynet er mangelfull. Tilsynet må gjennomføre en bred konkurranseanalyse av det norske bankmarkedet før de kan bruke konkurranseloven til å forby fusjonen, påpekes det.

"Konkurransetilsynets konkurranseanalyse som ligger til grunn for varselet om vedtak, lider (..) av flere metodiske mangler", heter det i brevet.

Tror på seier

DnB-ledelsen mener å ha tilbakevist alle de viktigste innvendingene fra Konkurransetilsynet i det 130 sider lange brevet.

- Vi har kommentert alle punktene som ble forelagt oss fra Konkurransetilsynet, og ut fra dette mener vi at det ikke er grunnlag for å legge ned forbud mot fusjonen, sier informasjonsdirektør i DnB, Jarl Veggan, til TV 2 Nettavisen.

- Tror dere redegjørelsen vil gjøre utslag for Konkurransetilsynets holdning til fusjonen?

- Nå får vi benytte tiden til å føre en dialog med tilsynet, så får vi se hva som blir resultatet av det. Vi bygger på at vi får anledning til å fusjonere, sier Veggan.

Nær dialog
Ledelsen i DnB og Gjensidige NOR sier i en pressemelding at de er innstilt på en nær dialog med myndighetene i den videre saksbehandlingen.

De to konsernene vil stille til disposisjon alle nødvendige ressurser for å bidra til en rask prosess.

Konkurransetilsynet skal nå se på DnB NORs redegjørelse. Tilsynet skal gi sin endelige vurdering av fusjonen innen 19. november

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.