- Kværner truet av konkurs

Foto: Heko Junge (Scanpix)

Tapsbombene i Kjell Inge Røkke-kontrollerte Kværner kan komme til å koste selskapet 6 milliarder kroner. Skjer det, kan en konkurs være uunngåelig.

Det er meglerhuset Carnegie som har kommet fram til summen i en fersk analyse, skriver Aftenposten.

Kjell Inge Røkke og hans rådgivere har gjennomført en kraftig opprydding i Aker-/Kværner-systemet i løpet av dette året. Nå sorterer alle de operasjonelle virksomhetene under selskapet Aker ASA, mens alle problemengasjementene er plassert i Kværner ASA.

Kværner har blant annet ansvaret for eierandelen i rakettoppskytingsplattformen Sea Launch, skipsverftet Kvaerner Philadelphia og den britiske pensjonskassen. I tillegg må selskapet svare for en lang rekke søksmål som Kværner har pådratt seg opp gjennom årene.

Skulle absolutt alt gå galt, kommer sluttregningen til å ende på 6 milliarder kroner. I så fall ville en konkurs være uunngåelig, ifølge Aftenposten.

Kværner kontrollerer nemlig verdier for «bare» halvparten av summen, fordelt på en eierandel i Aker og en kontantbeholdning på 400 millioner kroner.

Carnegie påpeker samtidig at sannsynligheten for at Kværner skal tape på alle fronter, er liten. Mest sannsynlig kommer tapene opp i rundt 800 millioner, anslår meglerhuset. Samtidig understreker analysesjef Rachid Bendriss at usikkerheten i beregningene er svært store.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.