- Kvinner gir bort saftig skattefradrag

Foto: Thor Nielsen (Fotograf Thor Nielsen)

Kvinner som sover i timen gir ufrivillig bort tusenvis av kroner til mannen årlig.

10.03.13 21:32

Det er langt igjen til likestilling i familieøkonomien. Det viser en undersøkelse Sparebank 1 SMN har utført.

Mange kvinner betaler halvparten av låneutgiftene på boliglåner, men sitter igjen uten sin andel av skattefradraget på betalte renter.

- Dette er en urettferdighet som kvinner bør gjøre noe med, sier privatøkonom i Sparebank 1 SMN Endre Jo Reite til Nettavisen NA24.

Svært mange kvinner går glipp av tusenvis av kroner, ofte mer enn titusen kroner årlig, fordi de ikke krever sin rettmessige del av statens saftige skattefradrag på gjeldsrenter (se oversikt over kvinnens potensielle tap i tabellen nederst)

Menn får to tredjeler av rentefradraget
- Fremdeles er det i to tredjedeler av alle lån som tas opp mannen som tar ansvar for felleskonto, og som står som hovedlåntaker. Dette medfører at bankene rapporterer inn rentefradrag på mannen, og at partneren kan gå glipp av rettmessig rentefradrag. Faren for dette er spesielt stor for alle de som ikke kontrollerer og gjør endringer i selvangivelsen, sier privatøkonom i Sparebank 1 SMN Endre Jo Reite til Nettavisen NA24.

Kvinner i alle aldersgrupper går glipp av rettmessig rentefradrag.

- Vi ser ingen endring i forhold til alder. Det er ingen forskjell mellom yngre låntakere og de over 50 i andelen par som lar mannen ta ansvar for lån og trekkonto, opplyser Reite.

Taper fort over 10.000 kroner
Betaler du halvparten av renteutgiftene på et lån på to millioner vil din rettmessige andel av rentefradraget utgjøre rundt 10.000 kroner per år.

- Står du som medlåntaker uten å korrigere selvangivelsen vil også dette fradraget ende hos hovedlåntakeren.

Dersom lånet på to millioner har en rente på fire prosent gir det en renteutgift på tilnærmet 80.000 kroner per år. Statens gavmilde rentefradrag er på 28 prosent av betalte renter, noe som gir et netto totalt skattefradrag på 22.400.

- En kvinne som går glipp at sin rettmessige del vil altså tape 11.200 kroner årlig i dette eksempelet, sier Reite.

Avliver myte
Han fremhever at det er en myte at rentefradraget bør føres på den med høyest inntekt.

- Har begge jobb eller pensjonsytelser bør fradraget fordeles etter hvor stor andel av lånekostnaden man betaler. Bare hvis den ene har inntekt ned mot 50.000 vil fordelingen av fradraget ha en betydning.

Har ikke innsyn
I SpareBanki 1 SMNs undersøkelse oppgir 40 prosent av kvinner at de har lite eller ingen innsyn i detaljer rundt felles lån og felleskostnader knyttet til forsikring og bolig.

- Manglende innsyn i detaljer rundt familiens økonomi kan lede til konflikter, og innebærer også at man mister innflytelse over prioriteringer. Det er også viktig at kvinner tar aktivt del i planlegging av økonomien. Spesielt i forhold til å sikre en rettferdig eierandel i bolig. Alle par bør ta utfordringen og sette seg ned og gå gjennom familieøkonomien sammen. Da kan man bli enig om felles prioriteringer, og forebygge bekymringer og konflikter, sier Reite.

Tabellen under viser det potensielle rentetapet for en ektefelle som betaler sin halvpart av rentekostnadene på boliglånet, men som ikke får noe av rentefradraget:

Klikk på bildet for å forstørre.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.