Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

NA24.no

- La Gjedrem gjøre jobben sin

Foto: (Bård Ove Molberg/TV 2 Nettavisen)
Sist oppdatert:
Mye av kritikken Svein Gjedrem nå må tåle blir lettvint. Skal Norges Bank gjøre jobben sin så har de god grunn til å kutte renta, skriver Nordeas sjefanalytiker Erik Bruce i en kommentar.

Spenningen foran onsdagens rentemøte er relativt høy. Norges Bank startet en ny runde med rentekutt på møte i desember, men skrittene er mindre nå som de så poetisk sier.

Derfor kuttet de med bare 0,25 prosentpoeng i desember. Kanskje betyr denne mer forsiktige tilnærmingen at det også tar lengre tid mellom hvert gang de løfter bena. Det vil si at de holder rentene uendret, men utrykker at det forsatt er nedside risiko til inflasjonen.

At kronen har svekket seg relativt mye den siste måneden, noe som vil løfte inflasjonen framover hvis det varer ved er et argument for å vente en runde å se an kronekurs og inflasjon.

Jeg tror likevel at de følger opp signalene gitt på siste møte og kutter rentene på onsdag. At inflasjonen faller istedenfor å øke i tråd med Norges Bank’s anslag er hovedgrunnen til at vi får en ny runde med kutt. Siden siste møte har vi fått enda et rekordlavt inflasjonstall. Norges Bank kan heller ikke stole på at kronen holder seg på dagens svake nivå vis de avstår fra å kutte på onsdag. Jeg tror de fleste vil tolke det som at de er ferdige i den runden, selv om Norges Bank sier at det forsatt er nedside risiko til inflasjonen. Risikoen for at en slik konklusjon vil sende norske kroner sterkere er høy.

Enkelte har gitt utrykk for at det er totalt menings løst å kutte renten i dagens situasjon.

Norsk økonomi er på vei opp av bølgedalen og faren for at vi overstimulerer økonomien og at folk nå tar opp form mye gjeld er høy. Vel vi har gått fra 7 prosent rente til 2,5 prosent under jevnt over stor jubel og 0,5 prosentpoeng til betyr vel neppe undergangen. Men viktigere: Vi har et inflasjonsmål på 2,5 prosent og ”alle” spår nå inflasjon godt under målet i lang tid.

Økt import fra Kina, økende konkurranse innenlands (og Lidl har ikke etablert seg enda ) er forhold som kan trekke ned inflasjonen lenge. Norges Bank må gjøre en avveining mellom hensynet til å løfte inflasjonen opp mot målet innen en to tre år mot de risikoene de løper for at tings skal gå for fort litt lengre fram. Det gjør de; derfor de små skrittene.

Jeg heller vel kanskje i retning av at de i den avveiingen kunne holdt litt mer igjen og kanskje løftet horisonten noe. På den annen side, jeg er ikke pålagt av Stortinget å sørge for at inflasjonen på sikt skal variere rundt 2,5 prosent. Er vi så langt fra målet (2 prosentpoeng) som nå, kreves det relativt kraftige virkemidler til for at de med noen grad av troverdighet kan si at det vil den.

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!