*Nettavisen* Økonomi.

- Leverandørene gjør strømmen dyrere

Uten strømleverandører vil prisen på kilowattimene falle. Det mener en svensk strøm-ekspert. Også i Sverige foreslås det å monopolisere strømmarkedet.

03.11.03 13:33

TV 2 Nettavisen skrev tidligere mandag at kraftgiganten BKK vil foreslå å fjerne muligheten for å velge strømleverandør.

I et møte med olje- og energiminister Einar Steensnæs senere denne uken vil BKK hevde at strømmen kan gjøres rimeligere hvis forbrukerne tvinges til å knytte seg til én fast leverandør.

Liknende forslag i Sverige
BKK er ikke alene om å ønske en restrukturering av konkurransen på strømmarkedet. I Sverige har Miljöpartiet de Gröna lansert et liknende forslag.

Krafteksperten Gunnar Fabricius ved Svenska Kraftbörsen har forfattet forslaget. Han mener at slik markedet er utformet i dag gjør strømleverandøren at kilowattimene bare blir dyrere.

- Konkurransen er en illusjon
- Den konkurransen som hevdes å eksistere mellom leverandørene på markedet i dag er en illusjon. Strømleverandørene fungerer som et mellomledd, og fjerner sluttbrukerne fra kraftmarkedet der den virkelige priskonkurransen foregår, sier Fabricius til TV 2 Nettavisen.

Fabricius mener som BKK at kostnadene ved å ha et sluttbrukermarked på strøm overstiger gevinsten.

- Når kundene i dag skifter fra en dyr leverandør til en rimeligere får de en følelse av å spare penger. Reelt sett ligger de likevel et steg over den prisen som er nødvendig, i og med at de handler gjennom et mellomledd, sier han.

Vil friste folk til å spare
Ved å knytte forbrukerne direkte opp til kraftmarkedet, vil man kunne skape et incentiv for å justere strømbruken etter prissvingningene i markedet.

- Folk bør få muligheten til å bli belønnet ved at de kan holde igjen på strømbruken på de tidspunktene på dagen når prisene generelt er høyest. Folk må få mulighet til å handle strøm med strømbryteren, sier han.

Ifølge Fabricius vil en omlegging av markedet ikke bare føre til lavere priser. En større fleksibilitet i forhold til gevinst ved strømsparing kan føre til at prissvingningene blir mindre ved at folk vegrer seg for å bruke strøm når den er på sitt dyreste.

Energibedriftenes Landsforening stiller seg skeptiske til forslaget fra BKK. De hevder at det allerede i dag er mulig å knytte seg direkte til markedet ved å velge strøm til spotpris. Få ønsker det alternativet på grunn av den høye risikoen for prissvigninger.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.