*Nettavisen* Økonomi.

- Lite for fattige å betale 2.580,12 kroner

Foto: Ap.

Ap har regnet ut at NRK koster hver lisensbetaler 30 øre per time.

02.02.12 11:27

Arbeiderpartiets mediepolitiske talsperson Kåre Simensen går til motangrep mot det han kaller Frps korstog mot NRK.

- Jeg er livredd Frp og Øyvvind Korsbergs korstog mot NRK. Det blir en katastrofe både i norsk media og for folk flest dersom Frp får det som de vil med NRK, sier Simensen til NA24.

Han blåser av kritikken om at med Ap i regjering øker NRK-lisensen vesentlig mer enn prisstigningen i samfunnet og tre ganger mer enn under borgerlig regjering.

30 øre per time døgnet rundt
- Hva er 7,10 kroner per dag? Det er jo svært lite å betale for det enorme tilbudet og mangfoldet NRK tilbyr på flere TV-, Radio- og nettkanaler 24 timer i døgnet. Jeg skjønner at noen kan reagere når regningen kommer, men da foreslår jeg at man heller ser på hva NRKs tilbud koster per dag eller per minutt, sier Simensen som allerede har regnet ut at NRK koster hver lisensbetaler 30 øre per time.

Årsprisen på NRK i år er 2580,12.

- Å finansiere NRK over statsbudsjettet vil uungåelig føre til mer usikkerhet rundt NRK. I budsjettdrakampen er det slett ikke sikkert at NRK får beholde dagens budsjett. Husk også at både NRK-avgiften og en post på statsbudsjettet består av den samme - nemlig skatter og avgifter. Pengene må jo uansett komme fra et sted. I tillegg vil jeg si at for nordmenn med stramme budsjetter privat er det en fordel av vi har et NRK som i dag.

NRK er klart dyrest

Den aller dyreste kanalen er NRK som koster 215 kroner i måneden. Det er er mer enn et abonnement på Viaplay koster (199 kroner) som gir tilgang til filmer, tv-serier og programmene på TV 3 og Viasat 4 i opptak. Enda billigere er TV 2s pakke som også inneholder en kanal man ikke får på «vanlig» tv; TV 2 Science Fiction. For TV 2-pakken betaler du 166,60 per måned.

Billigst er likevel TVNorge som koster 63,25 per måned. Dette er dog et noe mer begrenset tilbud enn det TV 3 og TV 2 har.

Les mer: Norges dyreste TV-kanal

NRK dekker alle behov
- Hva synes du om kritikken av det usosiale ved avgiften. Minstepensjonister og alenemødre må betale det samme kronebeløpet som Kjell-Inge Røkke og andre rikinger?

- NRK dekker flere mediebehov enn andre og hadde vi ikke hatt NRK ville det kostet mer enn lisensen for mange å dekke sine mediebehov gjennom aviskjøp for eksempel. Sånn sett gjør NRK det billig for fattige å få dekket sitt mediebehov, sier Simensen.

Katastrofe for andre aktører
Simensen mener i tillegg at det vil føre til en økonomisk krise for øvrige norske medier dersom NRK blir kommersialisert.

- Jeg tror det øvrige medienorge vil protestere heftig mot en kommersialisering av NRK. Markedet har ikke plass til en aktør av NRKs størrelse. Det vil bli økonomisk ruin for mange. For seerne og lytterne vil kommersialisering av NRK føre til et enormt tap av mangfold, sier Simensen.

Useriøst
Simensen mener Frp mister seriøsiteten når de tar i bruk uttrykk som Arbeiderpartiets rikskringkasting ARK.

Det er synd at sentrale personer i FrP fortsatt bruker en slik argumentasjon, hvis man skal bli tatt seriøst bør man snart forlate slike useriøse og udokumenterte påstander, sier Simensen og avlsutter med:

Almennkringkastningsrollen til NRK er det absolutt fortsatt grunn til å verne om – lisensfinansiering skaper den største forutsigbarheten for at vi som lyttere og seere får tilgang til det innholdsmangfoldet som det norsk folk etterspør.

Bakstreversk
Mediepolitisk talsmann for FrP, Øyvind Korsberg, mener det er søtt at Arbeiderpartiet forsvarer NRK-lisensen i tykt og tynt.

- Det er veldig bakstreversk og gammeldags at NRK finansieres gjennom en lisensordning. Hvorfor må folk betale 2500 kroner i året hvis de ikke vil se NRK, spør Korsberg.

En ny medietid
Han mener det er en relativt betydelig forskjell på mediehverdagen i 2012 sammenlignet med 60-tallet.

- I dag har vi enorm tilgang til ulike medieaktører. Folk må selv kunne velge hvilke de ønsker å benytte seg av. Det at man tvangsfinansierer NRK gjennom en lisens som alle må betale er direkte meningsløst, sier Korsberg til NA24.

- NRK og Ap har sterke bånd
Han viser til at Simonsen uttalte at han ønsket en styrking av NRK etter at TV2 ble solgt til Egmont.

- Nå vil altså Simonsen øke lisensen ytterligere. Jeg syns det er gledelig at TV2 blir en enda større konkurrent til NRK. Det kan nesten virke som om Arbeiderpartiet og Simonsen helst skulle sett at vi fortsatt bare hadde NRK i Norge.

Korsberg reagerer med humring når Simonsen hevder at AP og NRK ikke har sterke bånd.

- Det er ikke tilfeldig at lisensen øker mest under Arbeiderpartiets styre. Dessuten slo en BI-rapport at valgdekningen på NRK var til fordel for Arbeiderpartiet.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.