*Nettavisen* Økonomi.

- Mange vil rett og slett ikke få lån

Markedet for nye boliger er pill råttent og konsekvensene blir store, ifølge ekspert.

15.10.08 10:07

Salget av nye boliger har falt dramatisk. Tirsdag kom tall fra SSB som viser at igangsettingen av nye boliger har falt med nærmere 60 prosent i Oslo.

Se tabell nederst i saken

Liv Hansteen er leder for nye boligprosjekter i DnB Nor Eiendom. Hun opplyser at markedet har tørket inn fullstendig. DnB Nor har normalt hatt et årlig salg på 2000 nye boliger i sine prosjekter. Så langt i år er det bare solgt 400 boliger.

Dekningssalg
Hansteen tror det kommer til å bli verre før det blir bedre. Det neste året vil svært mange oppleve at de ikke greier å ta over de leilighetene de bestilte for et par år siden.

- Mange vil rett og slett ikke få lån. Vi vil få en eksplosjon i antall dekningssalg, sier Hansteen til Nettavisen. Se hva dekningssalg er i faktaboksen til høyre.

Mandag sa partner Bjørn Erik Øye i Prognosesenteret til Nettavisen at han mente at prisen på nye leiligheter må falle 20-30 prosent før markedet kan komme i balanse. Så mye tror ikke Hansteen at prisene vil falle.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: (DnB Nor)

Hun viser til at prisene allerede har falt omkring 10 prosent fra toppen i fjor. Høye tomtekostnader og øvrige utbyggingskostnader gjør at det er grenser for hvor langt ned utbyggere eller banker vil slippe prisene på nye leiligheter.

Noen redder seg ut
Mange som kjøpte leilighet i 2006 - til priser som ligger langt lavere enn dagens utsalgspriser - betalte et avbestillingsgebyr som de nå benytter seg av for å slippe å ta over sine nye leiligheter.

LES MER PÅ NETTAVISEN.NO/BOLIG:

- Du gjør snart et boligkupp

Finankrisen koster deg titusener

- Mange kjøpere griper nå denne muligheten begjærlig for å komme seg ut av kontraktene, sier hun.

De som ikke kjøpte et slikt avbestillingsgebyr sitter vanskeligere i det. Greier de ikke å overta, vil det bli foretatt dekningssalg for kundens regning. Slike dekningssalg vil det bli mange av det neste året, tror Hansteen.

NY TJENESTE:
Nettavisen kutter boliglånet ditt (gratis)

Tørket inn
For å understreke hvor alvolig situasjonen i nybyggingsmarkedet er, viser Hansteen til at det i år bare er lagt ut 19 nye porsjekter for salg i Oslo.

- Mange av disse er trukket tilbake, og svært få er igangsatt, sier Hansteen.

Til sammenligning ble det lagt ut cirka 100 nye prosjekter i Oslo i fjor, og 125 i 2006.

Tabellen nedenfor viser reduksjon i boligbyggingen i noen fylker. (Antall boliger igangsatt). Kilde: SSB

Oslo

Hordal.

Rogal.

Sør-Trlag.

Troms

TOTALT

Jan. - aug. 08

2337

2397

2515

1006

810

20678

Jan. - aug. 07

1000

1736

2135

829

215

16222

%-vis endr

- 57 %

- 27,5 %

- 15 %

- 17,5 %

- 74 %

- 21.5 %

Ferske tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB) viser at det er full stans i boligbyggingen i mange kommuner. I Oslo er det i årets åtte første måneder satt i gang bygging av 1000 nye boliger. Dette er en reduksjon på hele 57 prosent, sammenlignet med perioden januar til august i fjor.

Totalt for hele Norge er det igangsatt bygging av 16.222 boliger, en nedgang på 21,5 prosent fra samme periode i fjor.

Annonsebilag