- Meyers it-drøm kan bli en flopp

Foto: TV2

Moderniseringsminister Morten A. Meyers drøm om å lansere en egen borgerportal for Ola og Kari Nordmann neste sommer kan gå i tusen knas, advarer bransjefolk.

Morten A. Meyer (H) gikk høyt ut da han for kort tid siden presenterte planene om å lage en internettbasert it-portal for alle Norges innbyggere. Via en «din side»-fuksjon på nettstedet norge.no skal du og jeg kunne kommunisere med alle relevante offentlige instanser, sjekke hvilke data det offentlige har registrert på oss, og så videre.

Tøft å nå fristen
Planen er å lansere borgerportalen allerede i juli neste år. Det kan bli i tøffeste laget, sier sentrale bransjefolk ukebrevet Mandag Morgen har snakket med.

Det er nemlig ikke småtteri Meyer må få ryddet opp i for å så samordnet it-systemene i det offentlige. Statlige etater, kommuner og øvrig forvaltning bruker i dag vidt forskjellige systemer, og disse må koordineres før borgerportalen kan lanseres.

Morten A. Meyer må også avklare hvilken informasjon som skal dyttes inn i borgerportalen, hvem som skal ha ansvaret for hva, og han må sørge for et vanntett system som sørger for at uvedkommende ikke får tilgang til følsomme personopplysninger.

Ydmyk
Statsråden medgir sågar at alt ikke vil være på plass innen neste sommer. Likevel velger han å kjøre på.

- Jeg er ydmyk nok til å innrømme at den første versjonen nok vil bære preg av å være nettopp det – en første versjon, sier Meyer til Mandag Morgen.

Bransjeorganisasjonene Abelia og Dataforeningen roser moderniseringsministeren for initiativet, men påpeker samtidig at fallhøyden er stor.

«Ambisjonsnivået for foreslåtte tiltak vurderes som meget omfattende med hensyn til skala, omfang og kompleksitet. Dette kan gjøre det vanskelig å nå målene,» skriver Dataforeningen i sin høringsuttalelse.

- Merkelig
Datatilsynet vil vite mer om hvordan den personlige borgerportalen påvirker personvernet, mens Brønnøysundregistrene synes det er merkelig at Meyer vil bygge opp et helt nytt system fra grunnen av i stedet for å bruke deres Altinn.no.

- Det vil være forholdsvis enkelt å utvide Altinn med nye personaliserte elementer, sier direktør Erik Fossum i Brønnøysundregistrene.

Statsråden selv regner det vil ta mange år før alle spørsmålene omkring borgerportalen er besvart.

- Det vil ta noe tid, antakelig en tre-fire år, før vi får lagt det vi ønsker under en felles paraply, sier Meyer.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.