- Momsreform ga mager effekt

Momsreformen har vært en skuffelsen, mener Handelsnæringen som peker på at utslagene på kjøttprisene har vært svært minimale.

En fersk prisundersøkelse fra Norsk institutt for landbruksøkonomisk forskning (NILF) viser at momsreformen har virket meget ulikt på forskjellige matvaretyper.

Handels- og servicenæringens hovedorganisasjon (HSH) er skuffet over laber prisnedgang på kjøttvarer.

- Prisundersøkelsen fra NILF bekrefter det HSH har påpekt lenge; at prisnedgangen siden matmomsreduksjonen er sterk på importerte varer og svak når det gjelder kjøttvarer og meierivarer hvor vi har svak konkurranse på produksjons- og industrileddene, sier informasjonssjef Jarle Hammerstad i HSH.

HSH peker på at begrensing av grensehandelen var en svært viktig målsetting bak matmomsreduksjonen i 2001.

- Når vi ser hvilken mager effekt vi sitter igjen med idag når det gjelder kjøttvarer, og når vi ser at grensehandelen har økt igjen i 2003, må vi spørre oss om momsreformen var vellykket, sier Hammerstad.

HSH frykter at prisforskjellene på kjøttvarer kan øke ytterligere i kommende jordbruksoppgjør og som følge av at kjøttbransjen svarer på den nye avgiften i forbindelse med etableringen av Mattilsynet fra 1.1.2004 med ytterligere prisøkninger.

- Selv om den svake kronekursen synes å holde igjen grensehandelen noe for øyeblikket, frykter vi at de store pris- og avgiftsforskjellene især på kjøtt og alkoholvarer kan føre til ny økning i grensehandelen 2004, sier Hammerstad.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.