Gå til sidens hovedinnhold

- Nå får vi rente på 1-tallet

Ferske tall viser at Norge for første gang på lang tid opplever deflasjon. Dette er dramatisk, sier ekspertene. Nå tvinges Svein Gjedrem til flere rentekutt.

Prisveksten det siste året ligger på minus 1,8 prosent. Dermed opplever Norge deflasjon for første gang siden 1960. Prisfallet er det kraftigste siden 1947.

Det viser tall Statistisk sentralbyrå la fram tirsdag.

Langt lavere enn ventet
Det var stor spenning knyttet til den underliggende inflasjonen, som er retningsgivende for renteutviklingen. Også denne havnet overraskende lavt på 0,1 prosent. Veksten i måneden før var på 0,4 prosent.

Det var på forhånd ventet en underliggende prisvekst på 0,5 prosent blant analytikerne.

- Dette var veldig svakt. Det er klart at det nå kommer et ytterligere rentekutt. Det er vi rimelig sikre på, sier sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets til TV 2 Nettavisen.

- Norges Bank har bommet stygt
Norges Bank opererer etter et inflasjonsmål der prisveksten skal havne rundt 2,5 prosent to år fram i tid. Det er nå klart at de har svært små sjanser å nå målet med dagens rente på 2,0 prosent.

- Det er ingen tvil om at dette ligger langt under hva Norges Bank hadde regnet med, sier Bruce.

Det er flere ulike faktorer som bidrar til å trekke prisveksten ned.

- Husleieprisene har trukket kraftig ned det siste året, langt mer enn hva vi ventet. Matvarer, klær og skotøy har også blitt langt billigere, sier Bruce.

Mork: - Dramatisk
- Dette er dramatisk, sier sjeføkonom Knut Anton Mork i Handelsbanken til TV 2 Nettavisen.

Mork har tidligere advart mot at Norge kan komme i en deflasjons-klemme, og sier at farene ved negativ prisvekst ikke bør undervurderes.

– Norge er i realiteten i deflasjon, også når vi ser bort fra kraftprisene. Dermed begynner vi å nærme oss en situasjon som vi ser i Japan. Det er veldig viktig for Norges Bank å få prisene i gang igjen. Man bør styre unna et svart hull før man har kommet inn i det, sier han.

Den største faren ved deflasjon er ifølge Mork at realrenta blir høyere enn den nominelle renta. Dermed kan det oppstå en situasjon hvor det vil lønne seg å vente med å foreta kjøp.

- Det kan skape en negativ spiral som sørger for at det bare vil gå dårligere og dårligere i økonomien. Norges Bank kan kutte renta, men hvis de ikke skynder seg nå risikerer de å komme for seint og sette seg selv i en situasjon hvor de må kutte helt ned til 0 prosent, sier Mork.

Spør eksperten
Hva blir følgene av den rekordlave inflasjonen? Hvor lavt kan renta komme, og hvorfor er prisveksten et så stort problem?

Sjefanalytiker Erik Bruce stiller til nett-treff hos TV 2 Nettavisen i dag fra klokken 14. Send inn spørsmål allerede nå.

Reklame

Her får du oversikt over alle salgene