*Nettavisen* Økonomi.

- Nå kommer oppturen

Norsk økonomi har vært igjennom tunge år, men nå kommer oppturen. Veksten blir sterk, ledigheten vil falle, rentene vil forbli lave – til gjengjeld får du lite ekstra i lønningsposen.

11.03.04 11:57

Statistisk sentralbyrå tegner et nærmest rosenrødt bilde av norsk økonomi. Årene fremover vil bli preget av god vekst og fallende arbeidsledighet.

Ledigheten synker

Samtidig vil inflasjonen forbli lav, noe som igjen fører til at rentene vil holde seg lave i lang tid.

- Konjunkturoppgangen som nå preger norsk økonomi, vil fortsette de nærmeste årene, skriver SSB i rapporten Økonomiske utsikter som ble lagt fram torsdag.

Arbeidsledigheten, som nådde 4,7 prosent i fjor sommer, vil falle til 4,4 prosent i snitt i år, deretter fortsette videre ned til 4,0 neste år før den ender på 3,8 prosent i 2006.

Det er rentepolitikken fra Svein Gjedrem som får æren for snuoperasjonen.

- Kraftig stimulans fra pengepolitikken har vært den viktigste drivkraften bak den norske konjunkturoppgangen, godt hjulpet av et moderat internasjonalt konjunkturoppsving, skriver SSB.

- De lave rentene etter skatt stimulerer konsumet og boliginvesteringene, supplerte forskningssjef Per Richard Johansen på en pressekonferanse torsdag formiddag.

Spår lavere lønnstillegg

Baksida av medaljen er at det blir mindre tillegg på deg og meg i lønnsoppgjørene framover i forhold til det som er anslått tidligere. SSB nedjusterer anslaget for lønnsveksten i år fra 4,2 til 3,7 prosent. I 2005 ventes det gjennomsnittlige lønnstillegget å stige til 3,8 prosent, mens lønnsveksten anslås til 4,0 prosent.

Rentenedsettelsene har ennå til gode å gi utslag i prisveksten. Så sent som i går viste tall fra SSB at Norge har hatt deflasjon eller prisfall det siste året. SSB venter imidlertid at prisveksten vil ta seg opp til i underkant av 2 prosent mot slutten av 2004, for deretter å legge seg nær Norges Banks inflasjonsmål på 2,5 prosent i 2006.

Pen økonomisk vekst

Den gjennomsnittlige pengemarkedsrenta vil ende på 1,9 prosent i år, deretter stige til 2,4 prosent i 2005 for så å falle til 2,3 prosent i 2006, spår SSB.

BNP for fastlands-Norge vil ende på 3,6 prosent i år, mens veksten de to neste årene blir henholdsvis 2,8 og 2,3 prosent.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.