*Nettavisen* Økonomi.

- Nå kommer rentekuttene

Ekspertene åpner for rentekutt allerede før nyttår.

24.09.08 19:49

Som ventet valgte Norges Bank å holde styringsrenten uforandret på 5,75 prosent på dagens rentemøte.

Nettavisen fulgte offentliggjøringen.

Da var det langt mer spennende å lese begrunnelsen for rentebeslutningen. Den kan gi verdifull informasjon til hva som blir sentralbankens neste renteskritt.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: André Clark Utvik

- Rentetoppen er nådd
Og dommen fra økonomiekspertene er klar.

- Norges Bank har satt opp renta for siste gang i denne omgang, er gjennomgangsmelodien blant ekspertene Nettavisen har snakket med.

Nye ord fra sentralbanken
Seniorøkonom Bjørn-Erik Orskaug i DnB Nor Markets utdyper.

- Norges Bank har lagt til en setning i begrunnelsen i forhold til hva de pleier å gjøre. I tillegg til å beskrive intervallet de regner med at renten vil ligge i fremover, forutsatt at norsk økonomi ikke blir utsatt for uventet store forstyrrelser, skriver de nå at ”Det er nå uvanlig stor usikkerhet knyttet til uroen i finansmarkedene.”, forteller han til Nettavisen.

Det tolker Orskaug som at Norges Bank mener at vi nå er utsatt for, eller står i fare for å få, slike uventet store forstyrrelser.

- Derfor tror vi at Norges Bank på neste rentemøte, når de legger fram en grundigere analyse av norsk økonomi i sin pengepolitiske rapport, vil si at det snart blir rentekutt. Sjansen har nå økt for at vi får et rentekutt snarere enn vi tidligere har trodd, sier Orskaug.

Klikk på bildet for å forstørre.

Kutter renten
Mens DnB Nor tidligere regnet med et rentekutt i starten av 2009, åpner de nå opp for at Norges Bank vil kutte renten allerede i desember i år.

Og det stopper ikke der.

- Vi har et hovedanslag på at styringsrenten skal ned med et prosentpoeng på 12 måneders sikt, sier Orskaug.

NY TJENESTE:
Nettavisen kutter boliglånet ditt (gratis)

Ned i 2009
Han får støtte fra finanskolleger i at renten nå skal ned.

- Jeg tror Norges Bank har satt opp renten for siste gang, og jeg venter det første rentekuttet i første halvår 2009, sier sjeføkonom Frank Jullum i Fokus Bank til Nettavisen.

- Vi tror også at toppen er nådd. Vi venter to rentekutt i 2009, sier sjeføkonom Jan Andreassen i Landsbanki til Nettavisen.

Hva med utlånsrenten?
Likevel er det ikke sikkert rentekuttet vil komme deg som lånekunde til gode med en gang. Årsaken er som alltid mangel på vilje til å låne bort penger mellom bankene, og at pengemarkedsrenten dermed fortsatt vil være høy.

- Selv om Norges Bank kutter renten i desember er det ikke sikkert at utlånsrenten også blir kuttet. Fram til nyttår vil situasjonen i pengemarkedet fortsatt være stram, og derfor vil pengemarkedsrentene holde seg høye, spår Orskaug.

Men det er klart at dersom styringsrenten kuttes, vil også pengemarkedsrenten senkes på sikt.

- Jo mer Norges Bank kutter styringsrenten, jo mer påvirkning vil det ha på pengemarkedsrenten, sier han.

Låner ut mer penger til bankene
Samtidig som Norges Bank presenterte sin rentebeslutning sendte de ut en pressemelding om at de vil tilføre ytterligere penger til norske banker. Dette er et tiltak de gjør nettopp med tanke på å få bukt med den uvanlig høye pengemarkedsrenten.

- Norges Bank ser at pengepolitikken i form av styringsrenten for tiden ikke er nok til å kontrollere pengemarkedsrenten. Derfor låner de nå ut ekstra mye penger til kommersielle banker, siden disse sliter med å få inn penger fra andre steder, forklarer Orskaug.

Målet er at bankene skal få billigere finansiering, og at dette tiltaket vil senke etterspørselen etter lån i pengemarkedet. Dette vil igjen føre til mer normale renter i pengemarkedet.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.