*Nettavisen* Økonomi.

- Nå svetter Gjedrem

Krona styrker seg, og jeg tror Svein Gjedrem begynner å svette, sier sjeføkonom Knut Anton Mork. Han tror det nå er større sjanse for at renta skal ned enn opp.

05.12.03 08:49

Den norske krona er i ferd med å gi sentralbanksjef Svein Gjedrem søvnløse netter. Den siste måneden har nemlig krona styrket seg jevnt og trutt mot de fleste valutasortene.

Torsdag ettermiddag sank eurokursen under 8,10 kroner. Det er det svakeste nivået siden midten av september. Samtidig falt dollarkursen til 6,70 kroner, som er den laveste kursen siden tidlig i juni.

Kan havne i valutaklemme
Sjeføkonom Knut Anton Mork i Handelsbanken frykter at Norges Bank er i ferd med å havne i en valutaklemme.

- Konkurranseutsatt næringsliv trues nå igjen av valutamarkedet. Både av den veldig svake dollaren, og nå også mot euroen som har svekket seg mot krona, sier han.

Mork påpeker at dette gir Norges Bank et alvorlig dilemma. På en side skal sentralbanken holde øynene på forbruksfesten og nordmenns låneopptak, samtidig kommer det stadig større press i motsatt retning fra en sterkere norsk krone.

- Jeg tror de begynner å svette om dagen. Situasjonen er i ferd med å låse seg fast. Norges Banks problem er at de bare har et instrument å benytte seg av. Det er veldig vanskelig for dem å gjøre noe annet enn å sitte stille nå, selv om det finnes gode argumenter for både å sette opp og ned renta, sier Mork.

Flere makrotall den siste tiden bekrefter at norsk økonomi er i ferd med å plukke seg opp. Arbeidsledigheten er på vei ned og produksjonen øker, men samtidig trekker kronekursen altså mot stadig sterkere nivåer.

Klikk på bildet for å forstørre.

- Mer sannsynlig med rentekutt
En importveid kroneindeks ligger nå 2 prosent sterkere enn det Norges Bank har som forutsetning for fjerde kvartal i sin siste inflasjonsrapport.

- Trenden i markedet nå skyldes ikke spekulative bevegelser. Nå er det grunnleggende valutaveksling, mellom import- og eksportbedrifter, som slår ut. Jeg frykter at krona kan gå mot enda sterkere nivåer i tiden framover, sier Mork.

- Jeg tror nå at det er større sannsynlighet at vi får rentenedsettelse før sommeren enn at renta skal opp, legger han til.

Analytikerne tror på svakere krone
Gjedrem kan imidlertid trøste seg med at de fleste valutaanalytikerne tror krona vil falle tilbake igjen.

- Vi legger til grunn at vi skal ha en moderat svekkelse av norske kroner mot 8,30 mot euroen. Du kan ikke utelukke at trenden med sterkere krone vil vedvare, men det mest sannsynlige virker å være en svekkelse, sier valutaanalytiker John Tørklep i DnB Markets til TV 2 Nettavisen.

Må under 8 kroner mot euroen
Også analytikerne i Nordea Markets tror på en svakere krone. Analysesjef Erik Bruce sier at krona trolig vil svekke seg og stabilisere seg rundt 8,15 kroner mot euroen. Han poengterer imidlertid at valutamarkedet er ekstremt ustabilt, og vanskelig å spå.

- Du kan ikke utelukke at trenden med sterkere krone vil vedvare, og hvis så skjer sitter Norges Bank med et stort problem. Hvis den importveide kroneindeksen skulle gå ett par prosent sterkere vil sentralbanken komme i en situasjon hvor de kan bli tvunget til nye rentekutt, sier Bruce.

Da må trolig eurokursen falle under 8 kroner, mer trolig er et videre kraftig fall i dollarkursen, påpeker Bruce.

Følg kroneutviklingen her.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.