Gå til sidens hovedinnhold

- Nordlandsbanken visste om FC-trøbbel

Nordlandsbanken skal ha visst om problemene i Finance Credit, men slo ikke alarm fordi banken lenge tjente fett på selskapet.

Det hevder finansbladet Kapital i en artikkel, signert journalisten som avslørte hele Finance Credit-skandalen.

Bladet påstår at banken var velinformert om problemene i Finance Credit, men at grådigheten tok overhånd.

I 1999 forpliktet Finance Credit-toppene Trond Kristoffersen og Torgeir Stensrud seg til å betale 10 millioner kroner i engangsgebyr for å låne 100 millioner kroner av Nordlandsbanken, i tillegg var rentene stive.

Banken var aksjonær i Finance Credit, og hadde pant i FC-gründernes aksjer. Derfor hadde banken mye å tape på viderebringe informasjon som ville ført til at kursen på aksjen falt, skriver Kapital.

Nordlandsbanken skrøt hemningsløst av Finance Credit da selskapet skulle selges inn for medlånetageren Landesbank Kiel høsten 2001. Tre måneder senere, etter at Kapitals artikkel om tilstanden i FC-systemet med tittelen ”Når sprekker boblen?” var nøye drøftet i bankens styrerom, innvilget Landesbank Kiel et lån på 110 millioner kroner til Finance Credit.

Nordlandsbankens engasjementet i Finance Credit endte til slutt med at banken tapte om lag 500 millioner kroner, pluss sin selvstendighet. I tillegg trakk konsernsjef Nils Moe seg fra sin stilling som følge av kjempetapene.

- Nordlandsbanken har ingen verdens ting å skjule når det gjelder Finance Credit, og vi ser frem til å få alle sider belyst i de kommende rettssakene, sier informasjonssjef Bjørn Sture Trymbo til Kapital.

Også eks-banksjef Nils Moe avviser at banken luket ugler i mosen.

- Vi er utsatt for regulær kriminalitet. Og vi hadde ingen grunn til å tvile på den moralske gehalt hos de involverte, har Moe uttalt til NRK.

Reklame

Shoppingfesten fortsetter - Sjekk søndagens Black Weekend-salg