- Nordmenn kjøper Saab

Foto: Johannessen, Sara (SCANPIX)

Norske Bård Eker (48) fra Fredrikstad og Koenigsegg tar over kriserammede Saab.

11.06.09 18:49

Opplysninger som SVT har fått tak i, tilsier at den svenske bilprodusenten Koenigsegg og en norsk investor blir Saabs nye eiere.

Koenigsegg skal ha underskrevet en intensjonsavtale om å overta den kriserammede bedriften. Forhandlingene skal pågå de nærmeste månedene.

- Vil ikke bekrefte
Nettavisen E24 spekulerer i at en av de norske investorene kan være eieren av Eker Group, Bård Eker.

- Jeg kan verken bekrefte eller avkrefte noe som helst. Jeg har ingen kommentar, sier økonomisjef Hanne Haukeland ved Eker Group til Nettavisen.

Heller ikke det svenske næringsdepartementet ønsker overfor Nettavisen å kommentere et mulig salg av Saab.

- Vi er fullt inne i prosessen og følger dette nøye, men det er ikke vår oppgave å kommentere disse ryktene som nå går, sier pressesekretær Frank Nilsson i det svenske næringsdepartementet til Nettavisen.

Bård Eker er i følge skattelistene oppført med en formue på 63,5 millioner kroner. Dermed har han også finansielle muskler til å kunne gå inn i for å redde den svenske bilprodusenten.

- Blandet stemning
De ansatte ved Saab har foreløpig ikke blitt orientert..

- Jeg kjenner ikke til at det har blitt noen avklaring på dette nå. VI har ikke gått ut med noenting ennå, sier leder Paul Åkerlund ved fagforeningen på Saabs verksted i Trollhättan til Nettavisen.

- Det jeg vet er at det pågår møter og diskusjoner fortsatt, men utover det vet jeg ikke og kan ikke kommentere mer, sier Åkerlund.

Han sier det er en blandet stemning blant de ansatte.

- Folk er veldig frustrerte over situasjonen vi er i, men har vært ganske optimistiske med tanke på å få til en løsning, sier Åkerlund.

- Drømmen er å kjøpe Saab
Dersom det er Bård Eker og Eker Group AS som står inne som investorer i et kjøp av Saab, vil de ikke være veldig overraskende.

Under et seminar i regi av Fremskrittspartiet i mai uttalte han at «drømmen er å kjøpe Saab», skriver de. Eker Group eier i dag 49 prosent av aksjene i Koenigsegg.

- Det finnes ikke noe som blir drevet mindre effektivt enn en bilfabrikk i dag. Saab har 1200 ingeniører, og når du spør sjefen hvorfor det er så mange er svaret at det står i lærehåndboken til bilindustrien at det minst bør være 600. Vi er 10 mann som utvikler verdens raskeste bil, Koenigsegg, sa Eker ifølge E24..

Koenigsegg er en svensk bilprodusent, etablert av Christian von Koenigsegg i 1993. von Koenigseggs store drøm var å lage den perfekte sportsbilen.

Han fikk med seg designeren David Craaford og i år 2000 ble den første serieproduserte modellen, CC 8S, lansert. Koenigsegg har sitt hovedkontor i Ängelholm, utenfor Skåne, i Sverige og har i underkant av 50 ansatte.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.