- Norge har mye å gå på

Nobelprisvinnere i økonomi mener Norge er verdensmester i faget, men både NHO og ledende stortingspolitikere mener vi har mye å gå på før vi kan si oss fornøyd med den økonomiske politikken. Hva synes du?

14.09.04 09:21

I undersøkelsen foretatt av The Wall Street Journal, ble 12 gjenlevende nobelsprisvinnere i økonomi spurt om hvilket land i verden som skårer høyest med sin økonomisk politikk. Her ble Norge, foran USA og Kina, kåret til topps på bakgrunn av hvordan vi forvalter oljeformuen her til lands.

Tor Steig, sjeføkonom i Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO), vil heller rette blikket mot at det nå er tid for at vi følger handlingsregelen for bruk av oljepenger, i alle fall i de periodene vi har mangel på arbeidskraft. I år bruker vi 21 milliarder mer enn det handlingsregelen foreskriver.

- Ser vi tilbake på 2002, for eksempel, da vi brukte alt for mye av oljepengene slik at forutsetningene til eksportbedriftene ble knust, samtidig som renten ble satt skyhøyt. Det er dårlig styring av økonomien, sier han til TV 2 Nettavisen.

Morten Lund fra Senterpartiet har heller ikke lyst til å gi finansminister Per-Kristian Foss et klaps på skulderen.

- Ja, jeg er overrasket over utmerkelsen. Jeg synes regjeringen ikke er spesielt dyktig i forvaltningen av oljepengene, fordi vi har hatt en for dårlig avkastning. Hadde man investert i obligasjoner i stedet for i aksjer, ville vi hatt en mye bedre avkastning enn den vi har i dag. Samtidig kunne man brukt finanspolitikken mer aktivt, sier Lund til TV 2 Nettavisen, og tilføyer:

- Vi kunne ha vært mye bedre.

SV-nestleder Øystein Djupedal, som sitter i Stortingets finanskomité sammen med Lund, mener at det ikke er noe tvil om at norsk økonomi er bunnsolid.

- I det store og hele er det klart at det er positivt at norsk økonomi går bra, men jeg synes regjeringen kan bruke mer av pengene utenlands, som internasjonal solidaritet og bistand, sier Djupedal til TV 2 Nettavisen.

Er Norge virkelig så dyktig til å holde orden i økonomien? Diskutér spørsmålet her.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Økonomi

Annonsebilag