*Nettavisen* Økonomi.

- Norge må senke vinavgiften

Vin- og brennevinsleverandørenes forening (VBF) mener alkoholavgiftene i Norge må senkes med like mye som et eventuelt avgiftskutt i Sverige. - Vi risikerer å miste kontrollen over smugling og grensehandel, sier Jan Ottesen i VBF.

14.09.04 10:42

Den siste tiden har svenske medier spekulert i om regjeringen i vårt naboland vil senke avgiftene på vin med hele 25 prosent. Dermed blir prisfallet på vin omtrent ti prosent.

For en måneds tid siden ble det foreslått å kutte de svenske spritavgiftene med 40 prosent.

Avgiftsreduksjonen vil trolig bli gjennomført neste sommer.

- Omfattende svenske avgiftskutt på vin og brennevin vil føre til at en sterk økning i norsk grense­handel og smugling. Det er derfor helt avgjørende at norske politikere sikrer norsk lovlig omsetning og sysselsetting ved å justere norske alkoholavgifter i tråd med de svenske, sier informasjonssjef Jan Ottesen i VBF i en pressemelding.

Tørste nordmenn handlet i fjor hele 6,5 millioner liter liter vin på Systembolaget i Sverige. Kuttes avgiftene, vil den norske grensehandelen øke med rundt 19,5 prosent.

Også smuglingen vil sannsynligvis skyte i været. Ottesen påpeker at rundt 60 til 70 prosent av grensehandlerne tar med seg mer enn lovlig kvote.

- Hvis ikke norske politikere følger opp avgiftsjusteringer i Sverige risikerer vi å miste kontrollen over det norske alkoholsalget ved at grensehandel og smugling overtar for Vinmonopolet, påpeker Ottesen

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.