*Nettavisen* Økonomi.

- Norges Bank har mistet kontrollen

Nivået på pengemarkedsrenten kan føre til krise for bankene innen en måned, sier ekspert.

02.10.08 08:43

Den norske pengemarkedsrenten med en måneds løpetid har steget til over ni prosent. Bankene ringes ned av rådville kunder som lurer på hva som skjer, skriver Dagens Næringsliv.

- Norges Bank har mistet kontroll over pengemarkedet. Sentralbanken bør løfte alle steiner, for å se hva som kan få pengemarkedet til å fungere normalt igjen, sier analysesjef Lars-Erik Aas i Nordea Markets, til avisen.

Pengemarkedsrenten reflekterer rentenivået bankene er villige til å låne penger for seg imellom. Dette har steget kraftig de siste dagene etter hvert som flere europeiske storbanker har måttet benytte seg av statlig hjelp. Renten ligger per i dag langt over styringsrenten til Norges Bank.

Aas mener det er snakk om krise hvis renten holder seg på dette nivået i mer enn en måned. Da vil enkelte banke få problemer.

En mulig løsning er, ifølge eksperten, å sette ned styringsrenten fra dagens nivå på 5,75 prosent. En annen mulighet er å sette lavere krav for sikkerhet som bankene må stille for å få låne av Norges Bank.

Ny tjeneste:
Nettavisen kutter boliglånet ditt (gratis)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.