*Nettavisen* Økonomi.

- Norges Bank holder renten lav

Økonomene spår at rentefesten fortsetter, og tror ikke sentralbanksjef Svein Gjedrem øker renten i dag.

03.11.04 08:20

De ser alle for seg at renten vil holde seg lav lenge, godt ut i 2005.

- Vi venter ingen dramatikk eller renteendring fra Norges Bank. Vi tror sentralbanken vil signalisere at renten skal ligge på dagens nivå lenge. Sannsynligheten for et kutt er liten, men det er en gledelig nyhet hvis det skjer, sier sjeføkonom Knut Anton Mork i Handelsbanken til TV 2 Nettavisen i forkant av onsdagens rentemøte i sentralbanken.

Det er den høye oljeprisen og sterke kronen, i kombinasjon med lav prisvekst, som vil bidra til å holde renten rekordlav lenge. Selv om norsk økonomi har bedret seg, blant annet med flere i arbeid og færre selskaper som sliter, er situasjonen slett ikke så god som økonomene kunne ønske seg.

- En høy oljepris kan få i gang norsk økonomi, men Norges Bank må passe på at kronen ikke blir for sterk. Det kan unngås ved å holde renten lav, påpeker Mork.

- Renten havner på seks prosent
Også sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i First Securities tror sentralbanksjef Gjedrem vil holde renten på 1,75 prosent.

- Vi venter ikke at Norges Bank gjør noen endringer i renten. Vi venter også at de sier de ikke har vurdert å øke den, men at de vil holde den lav lenge. Sannsynligvis helt til andre sentralbanker setter opp sine styringsrenter, sier Andreassen til TV 2 Nettavisen.

First Securities ser for seg at første renteøkning kommer i slutten av første kvartal eller begynnelsen av andre kvartal i 2005. Så skal styringsrenten opp mellom 1,5 og to prosentpoeng hvert år, helt til den når rundt seks prosent.

Mork tror på sin side ikke at renten settes opp før neste høst. Men også Handelsbanken mener Norges Bank vil vente og se hva som skjer på rentefronten i ellers i verden.

- Norges Bank vil sette opp renten veldig forsiktig, og absolutt ikke fortere enn de andre europeiske sentralbankene, påpeker Mork.

Han tror styringsrenten vil ende på rundt fire prosent.

Tror på videre nedgang
Ifølge en rundspørring TDN Finans har gjort, er det ingen makroøkonomer som tror Norges Bank vil endre styringsrenten på dagens rentemøte.

Terra Securities er de eneste som ser for seg en videre nedgang, og denne skal ifølge økonomene i selskapet komme i desember i år.

DnB NOR Markets og Nordea Markets tror renten skal heves i andre kvartal til neste år. Enskilda Securities, Sparebanken Møre og Sparebank 1 Gruppen tror en økning vil skje tidligst i mars neste år. Fokus Bank og Pareto Securities ser for seg en oppgang i tredje kvartal 2005.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.