*Nettavisen* Økonomi.

- Økokrim bør legges ned

Økokrim roter ting til med amatørmessige metoder og bør legges ned. Etterforskningen bør flyttes til Nye Kripos, krever BI-professor

12.08.05 06:54

BI-professor Petter Gottschalk er ikke nådig i sin kritikk av særorganet for etterforskning av økonomisk kriminalitet, ifølge Dagens Næringsliv.

Juristene ødelegger
Han mener organiseringen av etterforskningsledelsen har gjort Økokrim klønete og treg.

- Problemet med Økokrim er at juristene sitter i førersetet. La politifolkene slippe til, så vil etterforskningen bli langt mer profesjonell, sier Gottschalk til avisen.

Han har studert etterforskningen i blant annet Økokrim og mener at juristenes sterke posisjon hindrer både kompetanseutvikling og profesjonalisering gjennom hele etterforskningen. Nå foreslår professoren at Økokrim legges ned i sin nåværende form og gjenoppstår på nytt som en del av Nye Kripos.

Uenig med professoren
Økokrim-sjef Einar Høgetviet er ikke enig i kritikken.

- Jeg skal ikke uttale meg om politiet generelt, men i Økokrim lytter både jurister og politifolk og lærer av hverandre, sier Høgetveit til Dagens Næringsliv.

Gode resultater
Økokrim har i første halvår tiltalt 16 personer. I hele 2004 ble til sammen 24 personer tiltalt. I første halvår har Økokrim ikke tapt en eneste sak i retten. Etaten har vunnet frem i 31 saker mot personer og i en sak mot et foretak. Dermed ligger etaten an til å slå resultatet fra 2004 da Økokrim vant frem i 42 saker mot personer og fire saker mot foretak. Økokrim har tradisjonelt hatt en meget høy oppklaringsprosent, og noterer rekordsterke tall for første halvår. Hele 93 prosent av straffesakene Økokrim har hatt under etterforskning regnes som oppklart. Det er én prosent sterkere enn i fjor.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag