- Oljefondet raserer regnskogen

Foto: JEFFERSON RUDDY

Norge bruker 3 milliarder på å redde regnskogen - og 8,7 milliarder på å ødelegge den.

13.03.09 08:23

Årsrapporten som ble lagt fram onsdag viser at Oljefondet i 2008 har investert milliarder av kroner i selskaper som raserer miljøet i regnskogsland, ifølge Regnskogsfondet.

- I fjor oppdaget vi at Oljefondet var inne i selskap som alle er beryktet for ikke å ta miljøhensyn, og som også bryter menneskerettighetene, sier leder i Regnskogsfondet, Lars Løvold, til Nettavisen.

Økte investeringene
Regnskogsfondet anbefalte regjeringen å undersøke disse selskapene.

LES OGSÅ: Hundreårsbølgen tok Oljefondet

- De var glade for opplysningene og skulle undersøke det, sier Løvold.

- Sjokkert
Men i stedet for å trekke ut sine investeringer, økte de investeringene fra 4,8 milliarder i 2007 til 8,7 milliarder i 2008.

- Vi er rimelig sjokkert og overrasket over at de i stedet for å trekke seg ut har valgt å doble investeringene, sier Løvold.

Selskapene Oljefondet har investert i er tømmerhogstselskapene Samling (Malaysia) og Olam (Singapore), palmeoljeselskapet Wilmar International (Singapore), samt de tre oljeselskapene Repsol (Spania), Occidental (USA) og Chevron (USA).

3 milliarder til bevaring
Samling er ifølge Regnskogsfondet et av verdens største tømmerselskaper og står bak store deler av den omfattende avskogingen i Sørøst-Asia.

Wilmar International er verdens største produsent av palmeolje, og skal stå være ansvarlig for palmeoljeplantasjer som ødelegger regnskogen.

Samtidig som regjeringen har investert i disse selskapene, så innvilget regjeringen i statsbudsjettet en bevilgning på opptil 3 milliarder kroner til bevaring av regnskogen.

- Paradoksalt
- Dette er helt paradoksalt. Det skal være rimelig vanskelig å forsvare disse investeringene, sier Løvold.

LES OGSÅ: Dette betyr milliardtapet for deg

Regnskogsfondet har lagt fram dokumentasjon for Etikkrådet. Rådet skal vurdere om investeringer i enkelte selskaper er i strid med Statens pensjonsfond – Utland sine etiske retningslinjer.

Foto: Falch, Knut

- Gjennomgår regelverket
Leder for Etikkrådet, Gro Nystuen, ønsker imidlertid ikke å uttale seg om saken.

- Vi uttaler oss ikke om tilrådninger til finansdepartementet, sier Nystuen til Nettavisen. Hun kan heller ikke si om de har utformet en tilrådning ut eller om saken er avsluttet.

Finansminister Kristin Halvorsen sier de er i ferd med å gjennomgå det etiske regelverket, og at hun kommer til å legge endringene fram for Stortinget i løpet av kort tid.

- Vi har ekskludert selskaper fra Oljefondet tidligere på grunn av at de ødelegger miljøet. Regelen er at man ikke skal bidra til alvorlig svekkelse av miljøet. Når det gjelder enkeltselskaper som driver virksomhet i regnskogområder, så er dette et spørsmål som etikkrådet må ta stilling til, sier Kristin Halvorsen til Nettavisen.

- Undergraver troverdigheten
- Venstres miljøpolitiske talsmann, Gunnar Kvassheim, er svært kritisk til Oljefondets investeringer i slike foretak.

- Norge har hatt en høy profil internasjonalt hvor man har satt av milliardbeløp til bevaring av regnskogen. Det er viktig at man ikke undergraver dette arbeidet, sier Kvassheim til Nettavisen.

Han håper regjeringen raskt rydder opp i situasjonen.

- Jeg forventer at representanter for regjeringen sørger for å rydde opp i dette. Dette undergraver vår troverdighet, sier Kvassheim.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mer om emnet: Oljefondet

Mest lest på Økonomi

Annonsebilag