- Oljeselskapene må drive billigere

Foto: Hedda Flatø (Nettavisen)

Olje- og energiminister Einar Steensnæs mener oljeselskapene må kutte kostnader dersom de skal opprettholde produksjonen på dagens nivå.

27.11.03 12:06

Steensnæs mener det vil gå utover produksjonsnivået på norsk sokkel dersom oljeselskapene ikke greier å redusere kostnadene, melder nyhetsbyrået TDN Finans.

Steensnæs sa dette under et foredrag på Anglo-Norwegian Energy Conference torsdag.

Står foran valg

- At det er høye kostnader på norsk sokkel er ingen nyhet, men jeg tror vi går inn i en ny fase av utviklingen på norsk sokkel hvor vi står foran et valg mellom å redusere kostnadene eller redusert produksjonen.

Steensnæs sa videre at myndighetene vil være åpne for forslag og anbefalinger for hvordan man kan bedre systemet for å være konkurransedyktige.

- Vi ønsker at dere (oljeselskapene, red.anm.) skal bli, sa Steensnæs.

Marginale felt

Etter hvert som de store oljefeltene blir tømt for olje, må kostnadene ned for at man skal kunne utnytte mindre og mer utilgjengelige felt.

På britisk sokkel har man kommet lenger i ”modningsfasen”. Likevel mener Neil Hirst, som er direktør for energimarkedsenheten ved det britiske Handels- og industridepartementet, at det er betydelige ressurser igjen.

- Ja, vi har tatt ut mye, men det er enorme mengder igjen å ta ut, muligens like mye som det vi til nå har produsert, sa Hirst i sitt foredrag.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.