- OPEC kan produsere mer

Organisasjonen av oljeeksporterende land (OPEC) har kapasitet til å øke produksjonen, ifølge kartellets president Purnomo Yusgiantoro.

De høye oljeprisene har ført til et sterkt press mot OPEC om å øke produksjonen, og søndag klargjorde Yusgiantoro at organisasjonen har kapasitet til å gjøre dette.

- Produksjonen er nå på 88 prosent av total kapasitet, så det finnes fortsatt ekstra kapasitet som kan benyttes dersom vi vil øke produksjonen, sier Purnomo Yusgiantoro, som også er Indonesias energiminister.

G7-landene, som er en sammenslutning av verdens mektigste industrinasjoner, kommer i en felles uttalelse søndag til å be alle oljeprodusenter om å øke produksjonen, ifølge Frankrikes finansminister Nicolas Sarkozy.

Han ønsker det saudiarabiske forslaget om å øke OPECs produksjon for å få ned prisene velkommen, og sier G7-uttalelsen "vil oppmuntre andre oljeproduserende land som ennå ikke har gjort dette til å gjøre det".

OPEC er imidlertid splittet i synet på om produksjonen skal økes, og Libyas oljeminister Fethi bin Chetwane er en av flere som sterkt misliker Saudi-Arabias uttalelse fredag om at landet på egen hånd kan komme til å øke produksjonen.

- Det kan de ikke gjøre. Det er feil. Saudi-Arabia kan ikke alene beslutte å øke produksjonen, sier Chetwane.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.