- Orkla ville vingeklippe danskene

Orkla-ledelsen forsøkte å få til en storfusjon med en annen bryggerikjempe for å vingeklippe gjenstridige dansker i felleseide Carlsberg Breweries, hevder Carlsberg-styreformann Povl Krogsgaard-Larsen.

20.02.04 08:39

Torsdag kom meldingen om at Orkla selger ut hele bryggerivirksomhet som et resultat av en tiltakende konflikt med partneren Carlsberg AS. Orkla-ledelsen skal ha blitt stadig mer irritert over den manglende forretningsteften til akademikerstyrte Carlsbergforndet, som er den dominerende eieren i danske Carlsberg AS.

- Orkla planla storfusjon

Nå hevder Povl Krogsgaard-Larsen, som er direktør i Carlsbergfondene og styreformann i Carlsberg AS, at Orkla forsøkte å få til en storfusjon med britiske Scottish & Newcastle eller andre for å redusere danskenes makt. En fusjon med Scottish & Newcastle ville skapt vedens nest største bryggerikjempe.

- Den mildeste kommentar jeg kan gi, er at jeg ikke vil utelukke at de har hatt en slik tanke. Jeg er like ved å si «off the record» at selvfølgelig har de hatt den tanken. De hadde nok regnet med at det kunne la seg gjøre, sier Krogsgaard-Larsen til den danske avisa Børsen fredag.

Avtaleklausul hindret fusjon

Orkla ville fått en eierandel på cirka 20 prosent i det fusjonerte selskapet, mens Carlsberg AS ville beholdt 30 prosent. Det mente danskene var alt for lite. Carlsbergfondet har ifølge Krogsgaard-Larsen er klausul som hindrer enhver transaksjon som bringer eierandelen i bryggeriet under 50 prosent.

- Det er en ryggen mot muren-klausul, og vi kan ikke rokke ved vår grunnlov, sier han.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.